понедељак, 28. децембар 2015.

Потписан Уговор о јавно-приватном партнерству за градски превоз

Дирекција за јавни градски превоз потписала је данас Уговор о јавно-приватном партнерству у обављању комуналне делатности градског превоза путника на територији града Београда са конзорцијумом који заступа Arriva Litas, а који чини 21 приватни превозник.

– Ово је први уговор о јавно-приватном партнерству који Град Београд закључује и највећи у области градског саобраћаја који је до сад закључен у Србији. Цео поступак је завршен у рекордном року, и то искључиво сопственим ресурсима, без ангажовања икаквих консултаната, а уз потпуну транспарентност – рекао је градоначелник Београда Синиша Мали и најавио да ће следеће године бити спроведен тендер за одабир приватног партнера за приградски превоз.
Уговор подразумева обављање градског превоза на 43 линије – 31 за аутобусе и 12 за минибусе, а на период од десет година почевши од 1. јануара 2016. године. Приватни партнер ће обављати превоз путника са 424 возила, од тога на раду 385, а на резерви 39 односно 10 одсто.

Возила морају бити млађа од десет година и црвене боје. Такође, морају да буду опремљена видео-надзором и уређајима за бројање путника, као и климом и бесплатним интернетом, за шта им је дат рок од годину дана односно пет месеци.