среда, 15. март 2017.

Парк Ушће од седам зона

Познати дански архитекта Јан Гел представио је градским властима идејно решење како би требало да изгледа 80 хектара парка код Ушћа. Простор оивичен Булеваром Николе Тесле, од Бранковог моста до хотела „Југославија” у Земуну, биће подељен на седам тематских зона, наводи се у листу „Новости”.

Највећи градски парк имаће зону кретања. На променади би се налазиле стазе за трчање, пунктови за изнајмљивање или паркинг бицикала, дечја игралишта за тротинете и ролере. Зона природе имала би амбијент дивљине, са скулптурама животиња и шумским репликама. Парк ће поред ове две зоне имати и зону музике, уметности, науке, воде и зону Србија.

Градоначелник Синиша Мали каже да се ово идејно решење потпуно уклапа у стратегију отварања града ка реци.

– Парк ће имати вишеструку намену, служиће за рекреацију, уживање, забаву и шетњу. Постојаће одвојени простори за децу. Посебно је важно то да ће бити добро осветљен и много безбеднији него сада – објашњава Мали. 

Према градоначелниковим речима, план подразумева и реализацију старе идеје, а то је изградња гондоле која ће повезивати овај парк са Калемегданом.
– Наша полазна идеја коју смо предочили била је да урадимо нешто по угледу на парк Горки у Москви и Тиволи у Копенхагену. Желимо да Београд има парк који по лепоти може да парира најлепшим вртовима у Европи и Русији – закључује Синиша Мали.

Према речима градског архитекте Милутина Фолића, студио данског архитекте сугерише да се тематске зоне надовежу на већ планиране и постојеће садржаје. Зона музике могла би се ослонити на будућу зграду Филхармоније, Палата Србија надовезује се на Зону Србија, Зона уметности на Музеј савремене уметности. Зона природе била би уз будући природњачки музеј.

Зона Србија била би тематски простор посвећен природи и култури Србије. Овај омањи тематски парк замишљен је као скуп аутохтоних и распрострањених биљних врста са наших простора, уз детаље и елементе културних специфичности. Док би Зона воде била дугачка променада, која би се завршавала у шпицу обале, симболично посвећена ушћу двеју река. Предлаже се формирање водених атракција, парковског језера, потока и чесми.

У парку Ушће постојаће шеталиште посвећено музици. Биће неколико отворених простора за организовање музичких догађаја, играоница са инструментима, као и стазе славних личности. Неколико шеталишта биће посвећено уметности и науци. Стазе ће повезивати Музеј савремене уметности и низ експоната који би требало да популаризују науку.