петак, 12. јул 2019.

Градоначелник Радојичић: Београд безбедном и висококвалитетном инфраструктуром прати велике инвестиције

Градоначелник Београдa проф. др Зоран Радојичић и директорка Акционарског друштва „Електромрежа Србије” Београд Јелена Матејић говорили су на конференцији за новинаре поводом завршене изградње подземног високонапонског кабловског вода од трафостанице Београд 17 код Плавог моста до трафостанице Београд 23 на Аутокоманди.

Он је рекао да ће се овом мрежом централни делови града стабилно, дугорочно и безбедно снабдевати.

– Подземни кабловски вод је дугачак 3,2 километра, у земљи је постављен у ширини и дубини од скоро шест метара, а вредност пројекта износи 2,7 милиона евра. То је први део изградње, а у наредном периоду градиће се још два пројекта кабловског вода – најавио је градоначелник.

Градоначелник је истакао да је сарадња Града Београда са ЕМС-ом дугогодишњa и успешна и да је овакав пројекат пример те сарадње.

– Овај пројекат нам обезбеђује стабилно снабдевање електричном енергијом, што је најважније за наше грађане и инвеститоре који ће улагати у град који има стабилну инфраструктуру. Мрежа која је завршена једна је од најсавременијих концепата и прати технолошке трендове који су на највишем нивоу – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, овакви пројекти привлаче инвеститоре који ће утицати на развој града и улагати у његову изградњу.

– У овом тренутку имамо веома много градилишта и наш град се убрзано развија. Такорећи, гради сe на сваком кораку. Тако ћемо са оваквом инфраструктуром испратити инвестиције и привући нове. Пројекат „Београд на води” променио је изглед тог дела града и у наредном периоду ће наставити да се гради досадашњим темпом, те је и за овај део града потребна стабилна електрична енергија. Овим пројектом који се данас завршава и наставком изградње подземних кабловских водова то ћемо моћи поузданије и сигурније да подржимо и обезбедимо – истакао је градоначелник Београда.

Матејићева је најавила да ће ускоро на територији престонице почети изградња још два подземна кабловска вода, чија ће изградња бити завршена у мају следеће године. Они ће обухватити прстен језгра града који потражује стабилно и безбедно снабдевање електричном енергијом.

– Један у дужини од три километра ићи ће од трафостанице Београд 23 преко Моста на Ади до трафостанице Београд 45, а у оквиру пројекта „Београда на води”, док ће други повезивати трафостаницу Београд 45 и трафостаницу ТЕТО Нови Београд и биће дугачак око 3,6 километара – рекла је Матејићева. 

Она је објаснила и да су у току припреме за реконструкцију постојећег 110 киловолтног кабла, који снабдева центар Београда, на потезу од трафостанице Београд 1 на Карабурми до трафостанице Београд 6 у близини Скупштине Србије.