уторак, 12. октобар 2021.

Отворена изложба „50 од 50 – Балкански архитектонски бијенале”

Градски урбаниста Марко Стојчић отворио је вечерас у Галерији ЛАГ у ТЦ „Ушће” изложбу „50 од 50 – Балкански архитектонски бијенале” аутора Марка Стојановића.

Стојчић је истакао да је почаствован приликом да отвори изложбу у веома лепом простору Галерије ЛАГ, који је испуњен великим бројем успешних радова архитектуре насталих последњих неколико година.

– Аутор изложбе Марко Стојановић успео је да реши тежак задатак, да изабере 50 најуспелијих радова архитеката до 50 година и ова изложба је доказ да је архитектонска продукција последњих година све боља и боља. Потврда су изложбе које су се дешавале пре пет или више година, када је био проблем чак и прикупити радове за сличне изложбе. Сви ови радови су или завршени или пред завршетком, чиме доказујемо да се развија не само Београд већ и његова архитектура. Једним делом можемо и себи да припишемо део заслуге, јер смо пружили прилику архитектама да покажу шта знају и да утичу на преображај града. Такође, имамо обавезу да архитектонску струку подигнемо на највиши ниво у друштву, јер људи њихова дела виде на улици и зато ми је драго што је вечерас са нама пуно људи који цене архитектуру – истакао је Стојчић.

На изложби су приказани радови 40 архитектонских бироа и десет дизајнера из Србије, који су својим ауторским приступом значајно утицали на развој локалне креативне сцене. Циљ изложбе је афирмација, презентација и промоција домаћих архитектонских и дизајнерских кућа, чији припадници су у старосној групи до 50 година.