четвртак, 25. новембар 2021.

Почело уређење старог језгра Земуна

Председник градске општине Земун Гаврило Ковачевић обишао је данас радове на реконструкцији Улице кеј ослобођења. Он је најавио да ће саобраћај после прве фазе радова од улица Стевана Марковића до Марка Николића поново бити пуштен 6. јануара 2022. године, саопштили су из Општине Земун. 

– На овом потезу завршена је реконструкција свих постојећих инсталација, а тренутно се ради реконструкција два колектора који су на дубини од шест метара. Радови предвиђају нивелацију падова како не би долазило до изливања вода после обилних падавина, што је један од горућих проблема у овом делу Земуна. Улица кеј ослобођења ће бити асфалтирана све до Улице др Петра Марковића, а у наставку улице све до краја кеја биће постављена коцка, тако да ће крајем јуна наредне године овај део Земуна вратити свој препознатљиви изглед – истакао је Ковачевић за ТВ К1.

Он је истакао да је суштина реконструкције Земунског кеја да се санира лесна зараван, како не би долазило до одроњавања, али и да се продужи шеталиште и овај потез обогати спортским и угоститељским садржајима.

– У другој фази радиће се реконструкција Улице кеј ослобођења, од Његошеве улице па до краја кеја. Такође, у плану су и радови на продужетку Земунског кеја до Пупиновог моста. Почетком децембра истиче конкурс који Општина спроводи са Удружењем архитеката Србије, тако да ће овај део Земуна добити сасвим нови изглед. Сва идејна решења ће бити објављена на званичном сајту Градске општине Земун и на тај начин ће бити омогућено суграђанима да учествују у избору изгледа Земунског кеја – казао је Ковачевић. 

На територији градске општине Земун тренутно се реализује или је у плану десет великих пројеката. Паралелно са реконструкцијом Улице кеј ослобођења ради се и на реконструкцији 6,6 километара кишне и фекалне канализације у старом језгру Земуна, а уместо асфалта коцку ће добити многе улице у централном делу Земуна, истиче се у саопштењу.