петак, 26. новембар 2021.

Никодијевић: Ада Циганлија добила шездесет нових садница

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић, заједно са градском секретарком за заштиту животне средине Иваном Вилотијевић и директором „Аде Циганлије” Робертом Ђукићем, учествовао је данас у садњи шездесет нових садница на Ади Циганлији. Како је након садње истакао, засађене су „школоване саднице”, што значи да су узгајане кроз посебан процес пресађивања, чиме се гарантује да ће се примити и даље расти и развијати се.

– То су стабла црвеног храста, јасена и платана. Садња на Ади Циганлији, која је посебно природно добро, део је стратегије пошумљавања града и повећања зелених површина. План садње ове године подразумева четрдесет хиљада нових садница, а Београд ће добити више од шеснаест хектара нових зелених површина – казао је Никодијевић. 

Он је истакао да ће се овај процес наставити, јер за ову намену у буџету има довољно средстава, те да иза читавог плана стоје стручни људи. 

– Све што се ради договор је са Секретаријатом за заштиту животне средине и Институтом за шуме, односно сади се плански. Поједине шуме код нас су достигле физиолошку зрелост тако да се поред повећања зелених површина мора обнављати и постојећи фонд, како бисмо имали одрживу ситуацију у будућности – рекао је Никодијевић. 

Ивана Вилотијевић је навела да су у складу са програмом адаптације Београда на климатске промене у току радови на озелењавању површина Аде Циганлије и садњи нових стабала на три локације. Упоредо са процесом садње, поставља се и систем за заливање, као и дрвени анкери за заштиту стабла и његово правилно држање.

– Ада Циганлија је веома битно место за рекреацију наших суграђана. Садња стабала на овој локацији планирана је прошле године донетим програмом, у складу са слоганом нашег секретаријата „Посади дрво на право место”. То је једна од мера у вези са побољшањем квалитета ваздуха, али и унапређивањем природног амбијента Аде Циганлије – казала је Ивана Вилотијевић. 

До краја године, најавила је она, биће засађено 210 дрворедних стабала и четрдесет хиљада шумских садница.