понедељак, 17. јануар 2022.

Радојичић: После доградње, зграда Хитне помоћи ће бити четири пута већа него сада

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић најавио је за „Новости” да се у првој половини ове године очекује почетак радова на реконструкцији зграде Хитне помоћи. Иако ће радови трајати минимум две године, Београђани то неће осетити пошто ће све време градски Завод за хитну медицинску помоћ радити и пружати помоћ најугроженијима.

Према речима градоначелника Радојичића, у току је финализација израде техничке документације а потом у првом кварталу ове године следи расписивање тендера за извођача радова. Градоначелник је навео да је Град Београд почео овај пројекат заједно са Европском банком за обнову и развој као ИПА пројекат, те да је у овом тренутку и Град укључен у његову реализацију.

– Биће дограђено око 5.100 нових квадратних метара на Блоку А. Приземна гаража од 1.100 метара квадратних биће срушена, а на њеном месту ће се градити нови објекат већег габарита. У основи се повећава и спратност објекта за још два спрата, уз могућност надоградње и трећег. Укупна бруто квадратура Блока А након доградње износиће 6.200 квадратних метара. Такође, комплетно ће бити обновљени блокови Б и Ц. Пројектом је предвиђено да ће, када радови у потпуности буду завршени, зграда Хитне помоћи имати више од 10.000 метара квадратних површине – казао је Радојичић.

Како је градоначелник навео, ова инвестиција се реализује уз помоћ Европске банке за обнову и развој ЕБРД, која обезбеђује 11 милиона евра бесповратних средстава и пет милиона евра кредита за реконструкцију зграде Хитне помоћи, Студентске поликлинике, Стационара и Библиотеке града Београда.

– Доградњом у Блоку А биће проширени капацитети гараже за смештај већег броја санитетских возила, а Београђани ће добити и савремени кол центар. У згради ће се налазити регионални едукативни центар ургентне медицине за целу Србију, као и нови простор намењен администрацији Хитне помоћи. Пројектовани су и нови улази у објекат, одвојени за аутомобиле и пешаке, чиме ће бити омогућено брже збрињавање пацијената – нагласио је Радојичић.

Како је градоначелник истакао, у Блоку Б ће бити реконструисано 2.050 квадрата. Поред медицинско-технолошких проширења биће примењени потребни стандарди енергетске ефикасности – замена фасаде, спољне и унутрашње столарије, подних и кровних покривача, замена термотехничких, хидротехничких и електроинсталација. У Блоку Ц биће реконструисано 1.740 квадратних метара, а ново рухо добиће радионица, ресторан, гардероба и остали садржаји за запослене, уз примену потребних мера енергетске ефикасности.

– Оно што је најважније, доградњом и реконструкцијом сва три блока Хитне помоћи биће обезбеђен повећан капацитет за прихват пацијената којима је потребна ургентна медицинска помоћ, бржи одзив особља Хитне помоћи, знатно боља технолошка функционалност сваког од блокова Хитне помоћи и комфорнији услови за пацијенте и запослене. Зграда Хитне помоћи ће после доградње и реконструкције бити четири пута већа од садашње. Објекат је првобитно прављен за неупоредиво мањи број становника престонице и 300 запослених. У међувремену, број лекара, медицинског и осталог особља је повећан три пута, као и број становника Београда. Зато сам веома задовољан што смо кренули у реализацију овог значајног пројекта за Београд – закључио је градоначелник Радојичић.