четвртак, 16. мај 2024.

„Зеленило” почело са садњом сезонског цвећа

Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд” је започело садњу сезонског цвећа у цветњацима широм града. За потребе овогодишње пролећне садње цвећа у расадницима предузећа је произведено око 400 хиљада комада цветног расада.

На 12 хектара производних површина на отвореном и седам хиљада квадратних метара под стакленицима, у расадницима овог предузећа производња садног материјала траје непрестано током целе године. На годишњем нивоу произведе се преко 800 хиљада комада цветног расада, који запослени посаде на јавним зеленим површинама у цветњацима и цветним лејама на територији 10 градских општина.

Пажљивим одабиром врста и боја цвећа, локација на којима се оно сади, те његовим редовним одржавањем, „Зеленило” настоји да Београђанима улепша боравак на зеленим површинама и београдским улицама.

На зеленим површинама највише ће бити засађено салвија, кадифа, винки, бегонија и мушкатли. 

Највећи број цветова красиће општине Стари град, Палилулу, Нови Београд и Савски венац.

Зеленило је неопходно у градским улицама у којима преовлађују бетон и асфалт, због чега су постављене жардињере и формирани зелени зидови постављањем саксија са цвећем.

ЈКП „Зеленило – Београд” води бригу о 3.672 жардињере различитог облика и величине, као и о 14.250 саксија постављених на ограде разделних трака.

Нега засађеног сезонског цвећа састоји се од сталне контроле цветњака, заливања, примене средстава за прихрану и заштиту, уклањања прецветалих цветова, уклањања коровских врста, окопавања цветног засада и, по потреби, замене оштећених биљака.