četvrtak, 25. novembar 2021.

Nikodijević: Kao društvo i država uvek ćemo se suprotstavljati nasilju nad ženama

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević obišao je danas Sigurnu kuću na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i tom prilikom još jednom istakao da nasilje nad ženama nikada neće biti društveno prihvatljivo.

– Kao država i društvo uvek ćemo se suprotstavljati nasilju, o čemu treba da se govori 365 dana u godini. Na prvom mestu zajedno ćemo nastaviti da radimo na prevenciji, a s druge strane na ohrabrenju žena da prijave nasilnike. Kad je reč o korisnicama Sigurne kuće, one će i dalje dobijati institucionalnu i pravnu zaštitu, ali i pomoć da samostalno nastave normalan život po izlasku odavde – kazao je Nikodijević.

Grad Beograd, podsetio je Nikodijević, pomaže da se žene finansijski osamostale, pa tako one dobijaju novčanu pomoć godinu dana po izlasku iz Sigurne kuće. Istovremeno, dodao je on, Grad zajedno sa partnerima pomaže im da nađu posao ili da se prekvalifikuju ako treba.

Nikodijević je najavio još projekata u vezi sa Sigurnom kućom, a akcenat će u narednom periodu biti na deci zbog integracije u obrazovni sistem i društvo, kao i na prevazilaženju trauma.

On je zahvalio Vesni Stanojević na važnom poslu koji obavlja, što je u vreme nastajanja Sigurne kuće bio ne samo pionirski već i veoma hrabar korak.

– Nasilje u porodici nikada za nas neće biti prihvatljivo, bez obzira na to što smo još uvek patrijarhalna sredina i što se često žena smatra imovinom. To ne sme da bude tako i zato je edukacija, obrazovanje, osvešćivanje žena naš prvi korak kako bismo se izborili s nasiljem nad ženama – poručio je Nikodijević.

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, istakla je veliku zahvalnost zbog podrške koju Grad Beograd i Opština Rakovica pružaju ženama žrtvama nasilja. Ona je podsetila da Sigurna kuća postoji već 21 godinu, te da je kroz nju do sada prošlo čak 5.700 žena.

Zamenik predsednika opštine Rakovica Dušan Đaković kazao je da Opština pomaže ženama koje su doživele nedaće i najavio da će se ta pomoć nastaviti. Narodna poslanica Dubravka Kralj, koja je advokat po struci, ukazala je na važnost veće efikasnosti sudstva i naglasila zalaganje za socijalno pravednije društvo. Ovim ženama potrebna je pravda i efikasan mehanizam za ispravljanje nepravde koja im je naneta. Normativan okvir je dobar, ali veća pažnja mora da se posveti institucijama kako suđenja ne bi toliko dugo trajala, kazala je ona.

Podršku ženama u Sigurnoj kući dao je i gradski sekretar za upravu Nikola Prelević.