subota, 20. april 2024.

Konstantin Žujović iz vrtića „Breza” pobednik 28. Deksiko dečjeg maratona

Danas je u Beogradskom zoološkom vrtu održan 28. Deksiko dečji maraton. Konstantin Žujović iz vrtića „Breza” iz Mladenovca trčao je brže od ostalih i trijumfovao sa vremenom od 36,5 sekundi, što je za samo pola sekunde sporije od rekorda staze, saopšteno je iz „Beogradskog maratona”.

Na korak iza njega stao je Veljko Mandić iz vrtića „22. oktobar” iz Surčina, a treće mesto pripalo je Ognjenu Pešiću iz vrtića „11. april” iz Novog Beograda. Utešna nagrada „Super puž”, namenjena poslednjem učesniku finala, pripala je Miji Karavdić iz vrtića „Dunavska bajka”.

Sekretar za sport i omladinu Nikola Penić izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da podrži najbrže predškolce grada Beograda.

– U predkvalifikacijama je učestvovalo 15.000 predškolaca iz svih 17 gradskih opština, što govori o veličini i značaju jednog ovakvog događaja, kako za svu decu tako i za grad Beograd. Dečji maraton je uvertira za najznačajniji sportski događaj Beograda, a to je Beogradski maraton koji nas očekuje već sledećeg vikenda – izjavio je Nikola Penić.

Direktor „Beogradskog maratona” Darko Habuš je istakao da je divno gledati borbenost, sportski duh i lepo vaspitanje svih učesnika 28. Deksiko dečjeg maratona.

– Želimo da promovišemo zdrav život, da preko dece utičemo i na roditelje da im fizička aktivnost postane svakodnevnica, jer nam je rekreacija svima potrebna da bismo bili zdravi i da bismo se dobro osećali – izjavio je Darko Habuš.

Drugarsko obećanje pročitao je Miodrag Dragičević, pobednik Dečjeg maratona 2001. godine, a sada poznati glumac, koji nije krio emocije i najlepša sećanja koja ga vezuju za jednu ovakvu manifestaciju.

Čast da prvi obiđu krug oko slonare pripala je deci sa invaliditetom. Nakon toga, 150 najbržih predškolaca nadmetalo se u 12 kvalifikacionih trka, a pobednici kvalifikacionih trka nadmetali su se u veoma uzbudljivom finalu. Tri prvoplasirana mališana, kao i „Super puž”, i ove godine će biti promoteri 37. Comtrade Beogradskog maratona koji se održava u nedelju, 28. aprila.

Vrt dobre nade bio je ispunjen postavkama partnera Dečjeg maratona, pa su mališani napuštali trku prepunih ruku. Za to su bili zaduženi „Deksiko”, Fondacija „Novak Đoković”, „Medigrup”, Poštanska štedionica, Rosa, Nutrino, kompanija „Idea”, Sava osiguranje, Najk, dok je Privredna komora Srbije potakla najmlađe kako da reciklirajući štite životnu sredinu.