уторак, 16. април 2024.

Никодијевић: Представљање наше богате историје током „Дана Београда”

Члан Привременог органа Града Београда Никола Никодијевић, у оквиру манифестације „Дани Београда”, положио је данас цвеће на спомен-обележје на Калемгдану које је посвећено предаји кључева града Београда од стране турских власти кнезу Михаилу Обреновићу.

У складу са дугогодишњом традицијом, претходно је Кнез Михаиловом улицом до Калемегдана прошла свечана поворка. У њој су, поред многобројних грађана Београда, учествовали Музички оркестар Министарства унутрашњих послова, питомци Војне академије, Коњичка бригада Полицијске управе Београда и представници Града Београда, док је са Калемегданске тврђаве изведена почасна паљба Војске Србије.

Пре чина полагања цвећа, глумци Омладинског позоришта „Дадов” одиграли су сцену предаје кључева и подсетили на историјске догађаје који су довели до тога да Београд постане слободан град.

Никола Никодијевић је поручио да Београд данас обележава два важна догађаја из његове богате историје.

– Први датум је прво помињање словенског имена нашег главног града у историјским списима 878. године, у писму папе Јована VIII  бугарском кнезу Бориславу. Други датум који данас обележавамо је 19. април 1867. године, када је Београд поново дошао под српску управу и када су свечано овде на Калемегдану кључеви нашег града предати кнезу Михаилу – рекао је Никодијевић.

Он је истакао да је Београд заиста град бурне историје и да постоје многи датуми који су за нас важни.

– „Дани Београда” су прилика да се грађани Београда и његови гости упознају са богатом историјом нашег града. Организоване су различите културно-историјске манифестације током којих заинтересовани могу да се упознају са многим историјским догађајима који су се десили на територији Београда, а који су имали утицаја не само на београдску и српску већ и европску и светску историју. Кроз ову манифестацију се сећамо свих оних знаних и незнаних који су кроз бурну историју Београда дали свој живот за слободу овога града, а таквих нажалост није мало јер се овај град кроз векове стално и изнова борио за своју слободу. Слободу коју данас имамо морамо љубоморно да чувамо за будуће генерације, као што су претходне сачувале Београд за нас. Можда Београд није ни највећи ни најбогатији град на свету, али је за нас свакако најлепши и најдражи – рекао је Никола Никодијевић и честитао свима „Дане Београда”.

На месту на коме је положено цвеће, Али Риза-паша, последњи турски управник тврђаве, предао је 1867. године кључеве Београда кнезу Михаилу Обреновићу и српској војсци. По предаји кључева, на истом месту прочитан је и ферман султана Абдула Азиза, којим су београдска, кладовска, смедеревска и шабачка тврђава предате кнезу Михаилу.

Манифестација „Дани Београда” одржава се сваке године, од 2003. године, од 16. до 19. априла, а ове године се одржава под мотом „Београду са љубављу”.