САОПШТЕЊА за јавност

Уторак, 2. април 2024.

Саопштење Градске изборне комисије

Градска изборна комисија упутила је данас допис свим овлашћеним лицима подносилаца изборних листа на изборима за одборнике Скупштине града Београда одржаним 17. децембра 2023. године, са позивом да Републичкој изборној комисији предложе лица за учешће на обукама за рад у бирачким одборима ради што боље припреме за спровођење предстојећих избора у Београду.

Исти позив упућен је и председницима одборничких група у скупштинама градских општина на територији града Београда.


Председник Градске изборне комисије
Зоран Лукић

*******************************************

Среда, 13. март 2024.

Саопштење Градске изборне комисије

Обавештавамo јавност да је данас упућен допис свим одборничким групама Скупштине града Београда које ће предлагати чланове сталног састава бирачких одбора, са позивом да Републичкој изборној комисији предложе лица за учешће на обукама за рад у бирачким одборима ради што боље припреме за спровођење предстојећих избора.

Циљ ових обука је унапређење професионалних капацитета бирачких одбора, што је у складу са Приоритетном препоруком 2. Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) из Коначног извештаја о посматрању избора одржаних 17. децембра 2023. године.
Овом приликом позивамo и све потенцијалне учеснике у изборном поступку као и грађане заинтересоване за рад у бирачким одборима да се пријаве на обуке у организацији Републичке изборне комисије и напомињемo да ће све информације о обукама бити доступне путем веб-презентације Републичке изборне комисије.

Посебно поздрављамo иницијативу Министарства државне управе и локалне самоуправе упућену градским и општинским управама и локалним изборним комисијама да се ревидирају сва бирачка места на којима се гласало на изборима одржаним децембра 2023. године и то тако што број бирача на сваком бирачком месту не би прелазио 1.800, што ће утицати на смањење могућих гужви на бирачком месту и што је, такође, усмерено ка испуњењу још једне од препорука из извештаја ОДИХР.

Председник Градске изборне комисије
Зоран Лукић