nedelja, 26. april 2015.

Siniša Mali: „Beograd na vodi” najveći projekat u Evropi

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas, prilikom potpisivanja ugovora o zajedničkom ulaganju u projekat „Beograd na vodi”, da je trenutno to najveći projekat ovoga tipa u Evropi i treba da budemo ponosni što će biti realizovan u našoj zemlji.

Gradonačelnik je u ime Beograđana čestitao Vladi Republike Srbije i gospodinu Mohamedu Alabaru, ispred kompanije  „Igl Hils”, na potpisanom ugovoru.

 – Ovo je važan dan za Beograd, važan dan za Srbiju, i početak ostvarenja višedecenijskog sna da se Beograd spusti na ovaj deo reke Save. Takođe, projekat „Beograd na vodi” će promeniti život u Beogradu, promeniće perspektivu i budućnost ovog grada, ali će doprineti i pokretanju naše građevinske industrije, privrede, zapošljavanju naših ljudi  i ostvaranju novih radnih mesta. Takođe, ovako širokim projektom pokazujemo da smo stvorili pozitivno investiciono okruženje i da možemo da privučemo velike investitore, ali i da ih zadržimo – istakao je gradonačelnik.

On je posebno zahvalio premijeru Aleksandru Vučiću, bez čije vizije i usmerenja, kako je rekao, danas ne bi ni bilo ovog ugovora, kao i ministraki Zorani Mihajlović, čije je ministarstvo bilo ključno za sve aktivnosti koje su vezane za ovaj projekat.

–Ovo je primer kako republičke i gradske institucije  mogu da rade kao tim i rešavaju probleme. Posledica tog rada je da smo do danas uspeli da uklonimo 190 objekata na području gde će se izvoditi prva faza „Beograda na vodi”. Obezbedili smo smeštaj za 90 porodica iz Savamale i uklonili 46 brodova, koji su samo ružili grad – ukazao je Mali i podsetio koliko je samo obnovljena zgrada Beogradske zadruge, gde je danas i potpisan ugovor, promenila izgled tog dela srpske prestonice.

Gradonačelnik je dodao će ugovor o realizaciji projekta „Beograd na vodi” biti pravnosnažan kada Komisija za zaštitu konkurencije da odobrenje i da će tada javnosti biti objavljeni svi njegovi detalji.  On je istakao da Grad Beograd i Vlada Srbije ništa ne kriju i da će javnost već danas imati neke detalje ugovora, a čim  Komisija za zaštitu konkurencije da odobrenje, on će biti objavljen u celosti.

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je u ime Vlade Republike Srbije potpisala ugovor,  izjavila je da je ovo veliki dan za Beograd i Srbiju.

– Beograd radi sve što može danas, da ne bi ostavio za sutra, jer su sutra neki novi izazovi. Uz ovaj projekat će budućim generacijama ostaviti moderniji, lepši i otvoreniji Beograd i Srbiju –  istakla je Mihajlovićeva. 

Prvi čovek „Igl hilsa” i investitor projekta „Beograd na vodi” Mohamed Alabar izjavio je da je potpisivanje ugovora važan korak, jer ovakav projekat može da ima neverovatan efekat na ekonomski rast.

–Ovaj dan je važan za građane Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije. Ovo je dan koji bi trebalo da slavimo kao početak i jačanje saradnje naše dve zemlje. U radu na ovom projektu dobar uticaj može da bude i to što ćemo da pokažemo nove tehnike izgradnje i dizajn, a kao garant njegove realizacije predstavljaju dve vlade  – ukazao je Alabar,  na konferenciji za novinare povodom potpisivanja ugovora.

Potpisivanju ugovora, u vrednosti oko 3,5 milijarde evra, prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, gosti iz Ujedinjenih Arapskih emirata i predstavnici Grada Beograda – predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, šef kabineta Luka Tomić, pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović i gradski arhitekta Milutin Folić.