Конференције за новинаре

---------------------------------
Недеља, 17. децембар

Трећа редовна конференција за новинаре ГИК

Градска изборна комисија одржала је трећу редовну конференцију за медије 17. децембра у 15 часова, на којој је председник Градске изборне комисије Зоран Лукић саопштио да је излазност на изборима на територији Града Београда у 14 часова износила 31,86 одсто од броја укупно уписаних бирача.

Он је истакао да се на 1.180 бирачких места у Београду обавља гласање у складу са Законом, као и да бирачки одбори обављају редовне дужности. Према његовим речима било је мањих неправилности, што је резултирало краћим прекидима гласања на два бирачка места.

– На бирачком месту 70 у Новој Галеници дошло је до краћег прекида гласања, од неких 15 минута, због покушаја употребе мобилног телефона у просторији за гласање од стране једног бирача. Бирачки одбор је прекинуо гласање, позвана је полиција и недуго затим гласање је настављено. Слична ситуација била је на бирачком месту број 62 у Земуну, где је гласање настављено после десетак минута, па на ова два бирачка места неће бити продужења времена гласања. На Савском венцу је дошло до проблема када су акредитовани посматрачи групе грађана „Крени промени“ реметили јавни ред, због чега су им одузете акредитације – рекао је Лукић.

Он је додао да је било више примедби о недовољном распознавању чланова бирачких одбора на бирачким местима, па су сви чланови бирачких одбора добили упутство да морају да истакну своју легитимацију на видном месту. Лукић је изразио наду да ће до краја избора читав процес бити урађен по закону и без већих неправилности.

***************************************************************

Друга редовна конференција за новинаре ГИК

Градска изборна комисија одржала је другу редовну конференцију за медије 17. децембра у 12 часова, на којој је председник Градске изборне комисије Зоран Лукић саопштио да је излазност у граду Београду до 10 сати 9,88 одсто бирача уписаних у јединствени бирачки списак.

Он је истакао да гласање на свим бирачким местима протиче без већих проблема, неправилности и инцидената који би, како је прецизирао, могли да доведу у питање тајност гласања, спровођење избора и манифестовање воље грађана.

– Појавили су се поједини наводи у медијима да је на неким бирачким местима почело гласање без да су бирачке кутије биле запечаћене и без контролног листића.  Лично сам проверио такве наводе са председницима и заменицима председника бирачких одбора, што се показало као потпуна неистина и произвољност – истакао је Лукић.

Лукић је додао да такву информацију нису у медије дали учесници у изборном процесу, односно проглашене изборне листе, већ једна од невладиних организација.

– Поново наглашавам одличну сарадњу са представницима свих странака, подносилаца изборних листа у бирачким одборима, као и ван бирачких одбора што ми даје наду и сигурност да ће ови избори бити спороведени у потпуности у складу са законом и процедуром које је потписала Републичка изборна комисија и Градска изборна комисија – указао је Лукић.

Он је замолио медије да не преносе непроверене информације о евентуалним нерегуларностима на бирачким местима јер, према његовим речима, такве информације могу да изазову одређену пометњу међу учесницима у изборима, како међу подносиоцима изборних листа, тако и у самом грађанству.

– Гик ће се у току изборног дана трудити да решава све проблеме на адекватан начин. Имамо све услове и могућност да решавамо проблеме у изборном процесу – закључио је Лукић.

Председник ГИК-а је следећу редовну конференцију најавио за 15 сати у згради Градске управе Града Београда у Краљице Марије 1.

******************************************************************

Прва редовна конференција за новинаре ГИК

Градска изборна комисија одржала је прву редовну конференцију за медије 17. децембра у 9 часова, на којој је саопштено да су сва бирачка места отворена на време и да гласање протиче без неправилности.

Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић изјавио је да је јутрос у 7 сати отворено свих 1.180 бирачких места у граду Београду и да гласање протиче без неправилности.

Нагласио је да није било проблема са почетком рада бирачких одбора, евидентиране су запечаћене гласачке кутије на свим бирачким местима, те да се гласање одвија у најбољем реду.

Подсетио је да грађани данас до 20 сати имају прилику гласају и бирају одборнике Скупштине града Београда и посланике Народне скупштине Републике Србије, на 1.180 бирачких места.
 
Бирачки одбори, како је прецизирао имају у просеку око 20 чланова, међу којима су сви предсатвници проглашених изборних листа у сталном и проширеном саставу.

Председник ГИК-а је следећу редовну конференцију најавио за 12 сати у згради Градске управе Града Београда у Краљице Марије 1.