недеља, 24. мај 2009.

Земунски кеј без паркинга до окончања локалних избора

Градоначелник Београда Драган Ђилас је приликом данашњег обиласка Земунског кеја наложио да се заустави започета изградња паркинг места и улица врати у првобитно стање, јер је овај посао постао тема предизборних кампања. Обиласку је присуствовао директор ЈКП „Зеленило – Београд” Радован Драшкић.

– Будући да сада имамо једну петицију, у којој више од 300 грађана од општине тражи да се направе паркинг места, и другу петицију, којом група грађана тражи да се она не праве, наложио сам да се све врати у првобитно стање. Мислим да је изградња овакве врсте паркинга оправдана, али ћемо најбоље решење наћи после локалних избора у Земуну, зато што је ова акција постала тема политичких прича и предизборних кампања, а ја то као градоначелник нећу дозволити. Улица Земунски кеј је суботом и недељом готово непроходна, а људи се паркирају по трави и потпуно уништавају зелену површину. Без обзира на оправданост оваквог решења паркирања, очигледно је направљена грешка јер се са радовима почело без сагласности Завода за заштиту споменика. Она је морала да се прибави зато што је цео кеј под заштитом, тако да ће онај ко је почео радове сносити одређене последице. С друге стране, они који су у своје руке узели да истерују наводну правду, па су багерима порушили урађена паркинг места, мораће кривично да одговарају. У Београду се на тај начин не могу решавати проблеми, већ морамо да се договоримо шта је најбоље за грађане – рекао је Ђилас.

Град већ две године у Новом Београду и Земуну на сличан начин решава проблем паркирања. Тамо где су зелене површине уз саобраћајнице девастиране непрописним паркирањем праве се паркинг места, а преостало зеленило се ставља под ригорозну заштиту. У улици Земунски кеј започето је уређење паркинга по истој пропорцији саобраћајнице, паркинга и тротоара као од почетка Карађорђевог трга до шест солитера, за које постоји регуларно добијена дозвола. Паркинг места се раде растером, преко кога се насипа земља и сади зеленило. Иза паркинг места се поставља дупли ивичњак и сади цвеће. На тај начин се и штити зелени амбијент, и добија велики број места за паркирање, а и саобраћај у улици Земунски кеј може нормално да функционише, рекао је Драшкић.