субота, 30. јануар 2010.

Одржана седница Градског већа о реконструкцији „Газеле”

Градоначелник Београда Драган Ђилас председавао је данас у Старом двору седници Градског већа посвећеној реконструкцији моста „Газела”. На седници је одлучено да се од надлежних републичких институција затражи да се орочи рок до када ће се чекати сагласност европских банака за добијање кредита.

– Ако је тај рок 15. март, како се сад појављује у новинама, онда ћемо чекати до тада. Ако не добијемо потврду да је кредит одобрен, захвалићемо им и рећи да нам кредит не треба, па ћемо га потражити на другом месту или започети реконструкцију сопственим средствима. Уколико је добијање 33 милиона евра, колико је потребно за реконструкцију моста, толики проблем, град је спреман да сам узме кредит, финансира или суфинансира читав посао и заврши га као што је завршио све друге послове које је обећао да ће урадити – рекао је Ђилас.

Град је пре шест месеци предложио да се, пре него што почну радови на „Газели”, тачно прецизира колико ће и како да се ради, какав ће бити режим саобраћаја и када ће која фаза радова да буде готова, да би се сви припремили за то. Тада је указано и да је изузетно важно да се уради кружни пут око Београда, да би камионски саобраћај могао да се измести из центра града.

Извесну скепсу побуђује чињеница да је иста компанија која ради кружни пут око Београда дала најбољу понуду на тендеру за „Газелу”. Кашњења на изградњи кружног пута ће бити огромна, први рок је био 1. септембар, он је померен на 3. децембар, па на 22. мај. Да је тај део посла урађен кад треба већ јуче су камиони могли да буду преусмерени према Бубањ потоку и свима би било лакше. Тунел Стражевица је асфалтиран у најкраћем могућем року и колико данас ће камионски саобраћај моћи да буде усмерен на ту страну, истакао је Ђилас.

– Не желим да улазим у то како су се, уз дневну контролу, одједном на „Газели” појавиле три напрслине, али Београђани не треба да брину јер мост не може да се сруши. Сада ће се обавити део санације, а по реконструкцији ћемо добити мост у пуном капацитету. Свима онима који и дан данас воде полемике да ли треба да се гради мост на Ади Циганлији поручио бих да више не губе време и замајавају јавност таквим бесмислицама, будући да је сваком јасно да проблема у саобраћају не би било да је мост на Ади Циганлији изграђен – рекао је Ђилас.

Чланови Градског већа данас су информисани и да је Секретаријат за саобраћај, чим је стигла информација да на „Газели” на 15 дана мора да се затвори средња трака, заједно са Управом саобраћајне полиције увео низ мера које ће омогућити бољу проточност саобраћаја у граду.

Напомена: снимак овог догађаја можете преузети са сајта www.infobiro.tv.