четвртак, 4. март 2010.

Санација фонтане „Девојка са крчагом”

Секретаријат за комуналне и стамбене послове потписаће уговор са Институтом „Јарослав Черни” о изради главног пројекта за санацију фонтане „Девојка са крчагом” у Пионирском парку.

Управа за воде Секретаријата за комуналне и стамбене послове прати и финансира програм редовног одржавања укупно 74 чесме и 26 фонтана на територији града, за чије je спровођење задужено ЈКП „Београдски водовод и канализација”. У складу с тим, настављена је и санација још четири фонтане у граду, као што је летос најављено.

У последњих шест месеци обновљене су чесме  код ОШ „20. октобар” у Блоку 70, чесма поред игралишта у Блоку 45 и чесма у парку у Шумицама, испред истоименог спортског центра. Обновљена је и чесма – природни извор „Беле воде”, такође на општини Вождовац, а нова чесма постављена је и на Савском кеју, у Блоку 45.

Према припремљеном пројекту, приступиће се санацији чесме (каптирани извор) краља Александра, у Лисичијем потоку.

Припремљена је и пројектна документација за санацију Александрове (хигијенске) чесме у Кошутњаку. Израду пројектне документације финансирало је предузеће „Лукоил” (донација „Лукоила” граду – тројни уговор потписан између града, ЈКП „БВК” и „Лукоила”).

У протеклих шест месеци обновљена је фонтана „Водоноша” на Новом Београду, а поред фонтане „Девојка са крчагом” у Пионирском парку санираће се и фонтана испред СРЦ „Ташмајдан”, за које је пројектна документација припремљена прошле године. Такође, у 2009. години припремљена је пројектна документација за санацију фонтана „Девојка са шкољком”, која се налази у пасажу „Безистан”, и за фонтану испред свечаног улаза у „Сава центар”.

У 2010. години у плану је израда пројектне документације за обнову фонтане у насељу Мике Аласа на Дорћолу, као и „Човека са змијом” на Калемегдану. Санација ових објеката у плану је за 2011. годину.