уторак, 30. март 2010.

Одржана конференција „Дунавска стратегија, идеје и пројекти”

Члан Градског већа Жељко Ожеговић представљао је данас град Београд на конференцији „Дунавска стратегија, идеје и пројекти”, одржаној у Привредној комори Србије. На конференцији су промовисани пројекти локалних самоуправа и иницијативе привредника како да се ова велика европска река што боље искористи, али и заштити од загађивања. Учесницима се обратио и потпредседник Владе Републике Србије за европске интеграције и национални координатор за сарадњу са Европском унијом у Подунављу Божидар Ђелић.

– Град Београд активно учествује у прављењу националне дунавске стратегије, а на овој конференцији представља пројекат пречишћавања отпадних вода. Интерцептор дужине 13 километара биће изграђен у пет фаза и повезиваће земунску и новобеоградску страну с Великим Селом, где треба да буде изграђено постројење за пречишћавање отпадних вода. Када пројекат вредан око 200 милиона евра буде завршен, око 60 одсто отпадних вода Београда биће пречишћавано и чисто враћано у Дунав. Тако ћемо показати бригу о животној средини и Дунаву као великом водном ресурсу и саобраћајном, привредном и туристичком потенцијалу. Дунав има важно место и у нашим будућим развојним плановима, као што су трећи Београд с оне стране Дунава и изградња три моста – од Борче до Земуна, код Аде Хује и Винче, који ће решити неке саобраћајне проблеме – рекао је Ожеговић.

Божидар Ђелић је истакао да је Дунав огроман ресурс и велика шанса за Европу, а још већа за Србију. Европа је препознала ову реку као одговор на економску кризу, што је од великог значаја за Србију, будући да од 588 километара тока Дунава она располаже четвртином на којој могу да се развију економске активности.

Европска комисија је у јуну прошле године добила мандат од Савета Европске уније да изради заједничку свеобухватну стратегију за земље дунавског слива, која би требало да буде усвојена до краја године. Влада Републике Србије је у сарадњу са ЕУ у Подунављу укључила десет министарстава како би се успоставио систем безбедне пловидбе и афирмисао принцип владавине права дуж читавог тока Дунава, као и развио транспорт, енергетика и информационо-комуникационе технологије на овој реци. Циљеви сарадње су и заштита животне средине и одрживо коришћење природног богатства у његовом сливу, економски развој и јачање регионалне сарадње и партнерства у региону Подунавља, као и активна улога науке у постизању циљева Дунавске стратегије.