четвртак, 8. април 2010.

Александар Антић уручио награде „Златни беочуг”

Признања „Златни беочуг” за трајни допринус култури Београда, као и посебна признања за изузетан допринос култури и за промоцију српске културе уручене су данас у Народном позоришту у Београду. Признања су награђенима уручили председник Скупштине града Београда Александар Антић и Јадранка Јовановић, оперска певачица и заменица председника жирија.

„Изванредни златни беочуг” за животно дело добили су историчар уметности Ђорђе Кадијевић, диригент Александар Павловић и Бранислав Црнчевић, књижевник. Ово признање добили су и ЈП „Завод за уџбенике” и Народно позориште.

Годишња признања „Златни беочуг” уручена су композитору Мирољубу Аранђеловићу Расинском, филмском редитељу Дарку Бајићу, глумцу Милану Гутовићу, Друштву „Свети Сава”, Међународном филмском фестивалу Фест, песнику Пери Зубцу, композитору Александру Сањи Илићу, директору ЦИП-а Милутину Игњатовићу, сликару Милану Маринковићу, културном посленику Зорану Марјановићу, глумцу Бранку Милићевићу, аутору документарног програма РТБ Божидару Николићу, графичком уметнику и сликару Добрилу Николићу, певачици Мерими Његомир, примабалерини Ани Павловић-Пешић, историчару уметности Угљеши Рајчевићу, пијанисти Николи Рацкову, филозофу Жељку Симићу и Слободанки Ракић-Шефер, сликарки.

– За четири деценије колико се додељује, награда „Златни беочуг” превазишла је оквире Београда и постала једна од најзначајнијих домаћих награда у области културе. Списак данашњих добитника, али и свих оних који су је заслужили протеклих година говори о томе да наша држава има истрајан и исправан однос према људима који се баве културом. Посебно је значајно што је „Златни беочуг” превазишао оквире класичног схватања културе и под своје окриље узео и квалитет и културу живота и заштиту животне средине – рекао је Александар Антић.

Посебно признање – повељу добили су кнез Александар Карађорђевић и његова супруга Барбара, као и Весна де Винча за акцију „Србија – земља јоргована”. За трајни допринос култури и међународној сарадњи признање је уручено Радославу Недићу, а за допринос угоститељству, туризму и култури Рајку Добросављевићу, власнику ресторана „Маринада”. Књижевник Милисав Миленковић, добио је признање за допринос Културно-просветној заједници Београда.

Творци ове награде су песник Васко Попа, сликар Радомир Стевић Рас и музеолог Јевта Јевтовић.
Жири који је одлучивао о добитницима овогодишњег „Златног беочуга” чинили су, поред Јадранке Јовановић и председника Дарка Танасковића, и Срба Игњатовић, Љиљана Благојевић, Живорад Ајдачић, Драган Коларевић, Татјана Петернек-Алексић, Милош Матијаш, Бора Дугић, Драган Бабић, Драган Мраовић, Вера Влајић, Славенко Терзић, Јадранка Јовановић, Рашко Јовановић и Слободан Шуљагић.