петак, 22. октобар 2010.

Тридесет младих путује у Есен

На пут у Есен – европску престоницу културе, 30 младих људи са Старог града кренуће у уторак, 27. октобра, у 10 сати са Железничке станице у Београду. Боравак ће трајати пет дана и биће испуњени интензивним програмом – посетама најистакнутијим културним институцијама у области Рур, као што су синагога, најзначајнији музеји, Уметнички универзитет „Folkwang”, Alto и Colloseum театри, вила Huegel. Учесници ће присуствовати отварању 61. фестивала светлости (Essener Lichtwochen) и посетити најистакнутији споменик културе у рурској области Рур Zeche Zollverein, који је под заштитом Унеска. Представници општине и Канцеларије за младе одржаће састанке са челницима града Есена, интернационалним секретаром манифестације „Рур 2010”, као и с представницима локалних омладинских и културних организација.

Повратaк у Београд планиран је за 2. новембар, после чега је предвиђена  изложба фотографија и Твитер налога које су млади направили на лицу места у Есену.

Пут у Есен ових 30 младих људи представљаће стицање првог реалног искуства о томе како се рурска област од средишта тешке индустрије трансформисала у област са огромним бројем културних споменика и богатог уметничког садржаја.

Пројекат Kul.tura@Essen веома је значајан у функцији идеје кандидовања Београда за европску престоницу културе 2020. године, за шта  је потребан што већи број младих амбициозних и креативних појединаца, који се, свакако, налазе међу ових 30 одабраних учесника пројекта.