недеља, 28. новембар 2010.

Град уступио четири стана за становање уз подршку за особе са интелектуалним тешкоћама

Асоцијација за промовисање инклузије, која већ шест година успешно реализује пројекат „Становање уз подршку”, добила је на бесплатно коришћење четири стана у власништву града Београда. Ова значајна подршка града и ресорног Секретаријата за социјалну заштиту реализована је преко Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју. Станови се налазе у Земуну, Денковој башти и на Бановом брду и  у њих ће бити пресељено 12 од укупно 24 корисника који тренутно живе у шест изнајмљених станова на различитим локацијама града.

Драган Лукић, председник Асоцијације за промовисање инклузије, каже за Беоинфо да су се досадашњи корисници у високом степену осамосталили, тако да се двадесетчетворочасовна подршка едукованих домаћица пружа само половини. Стручна служба подршке подразумева координатора, дефектолога, психолога, психијатра, социјалног радника и правника, који им помажу у обезбеђивању социјалне и здравствене заштите приликом запослења и учествовања у различитим спортским, верским и културним активностима.

– Када смо их пре шест година уз њихово одобрење изместили из Дома у Сремчици нису хтели сами ни фрижидер да отворе, јер су навикли да им читав живот неко говори кад је ручак. Данас су они самостални људи који, упркос различитом степену ометености у развоју, знају да воде рачуна о себи, да кувају, помажу комшилику, чисте своју околину, освајају медаље на спортским такмчењима, а чак 22 је радно ангажовано. Неколицина чак ради пуно радно време и то је заиста велики помак, јер они кроз то осећају своју вредност, а успеју да зараде и неки динар – истиче Лукић и додаје да их кроз одвојени програм самозаступања уче да сами спознају своје потребе и права, као и могуће начине решавања својих проблема.

Кад су се пре шест година уселили у стан код Партизановог стадиона,  Јасмина, Срђан, Нада, Тања и Бојан били су повучени и стидљиви. Данас, они функционишу као права породица.

– Овде је баш лепо. Дружимо се, ујутру заједно пијемо кафу и кувамо ручак, а Срђан и ја сваког понедељка радимо у „Меку” – похвалила нам се Јасмина, која у слободно време израђује иконе од колажа, а заједно са Срђаном и Тањом постиже велике успехе у пливању, трчању, рагбију, куглању и атлетици.

Према речима Владана Ђукића, секретара за социјалну заштиту, стратегија развоја социјалне политике града Београда управо подразумева развијање услуга ванинституционалних облика заштите ширењем мреже дневних боравака, продужених и привремених боравака и становања уз подршку. Овај облик отворене заштите потврђен је Изменама и допунама Одлуке о правима у социјалној заштити из 2007. године.

– Адекватно збрињавање лица са сметњама у развоју подразумева примену оног облика заштите који води максималном коришћењу њихових психофизичких капацитета са циљем интеграције у друштвену средину. Осим четири стана која су преко Центра уступљена Асоцијацији за промовисање инклузије Србије, у исте сврхе опредељена су и два стана у земунском насељу Камендин – изјавио је за Беоинфо Владан Ђукић.

Рајко Марин, директор Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, рекао нам је да је пружање ове услуге планирано за осморо корисника дневних боравака, који ће се, уз стални надзор Центра, подршку дефектолога и шест посебно обучених домаћица, оспособљавати за самосталан живот ван институције

– Потпуно су опремљена два трособна стана површине 82 метра квадратна. Сада се чека да Скупштина града и Секретаријат за социјалну заштиту формирају цену смештаја, која је неопходна да би становање уз подршку почело да функционише – рекао нам је Рајко Марин.