недеља, 22. мај 2011.

Отворена најсавременија пијаца у Београду

Градоначелник Београда Драган Ђилас и председник Скупштине града Александар Антић присуствовали су данас у Блоку 44 отварњу  најсавременије пијаце у престоници, где су грађани у прилици да, на површини од 3.200 квадратних метара, пазаре воће, поврће, месо и млечне производе.

Свечаном догађају присуствовали су, поред бројних гостију,  и директор Јавног предузећа „Градске пијаце” Драган Пушара и члан Градског већа Мирослав Чучковић.

Градоначелник је, после обиласка тезги и разговора за пољопривредницима,  истакао  да данас сви треба да имамо разлога за задовољство, јер су београдске тржнице истински бренд Београда.

– Пијаце су, поред богате понуде хипермаркета, успеле да задрже своје купце. Задовољство је тим још веће, јер смо у ситуацији да данас отворимо овакав савремен објекат и предамо га на услуугу Београђанима – навео је Ђилас.

Према његовим речима,  ово је прва велика пијачна реконструкција, која се, како је навео, у наредном периоду очекује и на другим пијацама у граду. 

Реконструкцијом пијаце обезбедиће се бољи услови продаје, а купцима ће бити омогућено да купују намирнице у бољим хигијенским условима и функционалнијем окружењу, додао је, тим поводом, директор „Градских пијаца” Драган Пушара.

– У плану је, да се по узору на успешну реконструкцију пијаце у Блоку 44,  спроведе наткривање и модернизација осталих пијаца у београдским насељима. Оне ће се пре свега развијати  као стациониране, затворене пијаце које треба да обезбеде директну продају пољопривредних производа нашим грађанима, што ће омогућити бољи квалитет и повољније цене – најавио је Пушара и најавио почетак изградње велетржнице и пијаце – трга у Земуну.

Члан Градског већа Мирослав Чучковић подсетио је да је у протекле три године Управа града Београда дала стотине милиона динара неповратних субвенција пољопривредним произвођачима, истакавши да њихове производе мора да прати овако модеран објекат.

– Крајњи циљ је да се обезбеде квалитетне и јефтине намирнице на београдским пијацама, као и комунално уређен простор око њих. Пољопривреда је грана која је, током прошле године, донела највише новца у републички буџет, тако да ће комбинација улагања у реконструкцију продајних места и субвенција пољопривредницима бити наш приоритет  у наредном периоду – закључио је Чучковић.

Грађани ће бити у прилици да у зеленом делу пијаце пазаре на више од 400 тезги, док ће млечне и месне прерађевине моћи да купују у посебним, специјализованим просторима. Пијаца је обезбеђена видео-надзором, док је у доњем делу тржнице, према Улици Јурија Гагарина, направљен пијачни трг, површине 3.500 квадратних метара, са комплетним мобилијаром.