недеља, 17. јул 2011.

Деца и млади са сметњама у развоју одлично се адаптирали на нов дневни боравак у Шекспировој

Деца и млади са сметњама у развоју потпуно су се и без проблема адаптирали на нов дневни боравак у Шекспировој, који је отворен пре два месеца. Град Београд је за изградњу овог објекта издвојио 154 милиона динара и додатних  око 12 милиона за опремање, а уместо трошних дрвених барака у којима су годинама боравила, деци је  сада на располагању 12 великих просторија за дневни боравак, медијатека, кабинет за домаћинство, стаклена башта, амбуланта за превентивну здравствену заштиту, пространа трпезарија у којој се служе доручак, ужина и ручак...

 У овом објекту борави 134 деце и младих, као и одраслих особа, узраста од 15 до 54 године и различитог степена ометености. Распоређени су у 15 група, а боравак им је на располагању сваког радног дана од 6 до 18 часова и за оне који то желе постоји
организован превоз.  
 
– Веома брзо су се адаптирали на нови простор, али није тешко навићи се на овако добре услове. Осим редовних садржаја, наши корисници су ангажовани у драмским, ликовним, грнчарским и  радионицама у којима уче технике ткања. У кабинету за домаћинство савладавају свакодневне животне вештине, као што је постављање и распремање стола, прање судова и припремање једноставних оброка – каже за Беоинфо Нада Марковић, која руководи овим дневним боравком.
 
Дневни боравак у Шекспировој такође поседује и пространу салу за фискултуру у којој се налазе собни бицикл, покретна трака за трчање, сто за стони тенис. Велико двориште са амфитеатром такође је опремљено  неопходним реквизитима и теренима за одбојку, кошарку и мали фудбал, а са децом свакодневно ради и професор физичког.

 – Осим дефектолога, који су носиоци рада, са децом и младима свакодневно раде и радни терапеути, неговатељи, медицинске сестре на превентиви и професори физичког. За свако дете се ради индивидуални план и програм са којим су родитељи упознати и сагласни. Наши корисници највише уживају у групним активностима, као што је одлазак на базен два пута недељно, боравак у природи и шетње, учествовање у различитим културним и спортским манифестацијама, које организује град Београд. Такође, воле кад су радно ангажовани, јер се осећају друштвено корисним и искрено се радују сваком производу који сами направе – напомиње наша саговорница.
 
Задовољни корисници и запослени
 
Слободно време у боравку Вера Балтић и Горан Стјепановић проводе на компјутеру. И док она успешно уклапа геометријске облике у целину, Горан у виртуелном тениском мечу одмерава снаге са Надалом.
 
У кабинету за домаћинство ипак је највеселије. У брашну до лакта, њих десеторо прави домаће резанце за супу. Већ са врата Срђан Дељанин саопштава нам неопходне састојке.
 
– Прво умутимо брашно, јаја и со, развучемо тесто и после га сечемо на овој машиници – објашњава нам он, док његов друг Иван Маневски на другом крају пере судове. Остали нам с поносом показују домаће слатко од кајсија које су сами спремили.

Звезда драмске секције Жељко Марковић у даху нам је испричао да је глумио у представама „Зона Замфирова”, „Сан летње ноћи”, „Ивкова слава”, „Госпођа министарка”...
 
– Волим да глумим и волим све наше ликовне радионице. Услови у новом објекту су феноменални, а посебно ми се допада сала за физичко и трака за трчање – рекао нам је овај младић.  
 
И запослени кажу да су с нестрпљењем чекали отварање новог објекта, јер је потпуно подређен потребама корисника, од распореда и величине просторија за њихов боравак, до компјутера и неопходних дидактичких материјала, који подстичу њихове развојне функције.

За три године шест нових боравака
 
Рајко Марин, директор Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, подсетио је да поменути центар брине о укупно 340 корисника, који свакодневно посећују неки од 11 дневних боравака у 13 објеката и две стационарне установе.
 
–У претходне три године град Београд је отворио шест нових дневних боравака, а за следећу годину планирано је отварање великог објекта у Новом Београду, који гради „Делта” хуманитарни фонд, и који ће решити потребе за око 80 корисника из Новог Београда, Земуна и Сурчина – каже Марин.
 
Превоз до боравка
 
За дневне боравке у ужем градском језгру обезбеђен је превоз свих корисника посредством ГСП-а и приватног превозника, док је Обреновцу, Младеновцу, Лазаревцу и Барајеву организован превоз корисника комби возилима Центра. За услугу превоза на релацији кућа – дневни боравак – кућа током 2010. и 2011. године град Београд издвојио је 28, 5 милиона динара.
 
– Отварањем нових дневних боравака и организовањем превоза за све кориснике који то желе, већем броју њихових родитеља омогућено је да могу да се запосле, јер знају да су њихова деца за то време на сигурном, безбедна и уз стални стручни надзор – додаје Марин. 
 
Бесплатна рекреативна на Тари
 
У дечјем одмаралишту на Тари прошле недеље бесплатно је летовало 273 деце и младих, који су корисници Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју града Београда. За петодневни рекреативни боравак ове деце град је обезбедио 6.135.000 динара.
 
Иначе, град ће током јула и августа у четири објекта Центра дечјих летовалишта града Београда организовати бесплатно летовање за око 1.000 деце из социјално угрожених породица са свих 17 општина.