среда, 24. август 2011.

Ревитализација фасада на објектима под заштитом државе

Град Београд финансираће обнову још три фасаде под заштитом државе. Радови ће се обавити на фасадама зграда у Адмирала Гепрата 15, згради на углу улица Проте Матеје 25 и Његошеве 25 и Цара Душана 92.

Објекат у Адмирала Гепрата 15 изграђен је 1928. године по пројекту архитекте Фрање Урбана, у духу архитектуре академизма.

Зграда на углу улица Проте Матеје и Његошеве изграђена је 1924. године по пројекту познатог београдског архитекте Милана Злоковића и представља једно од његових првих реализованих дела. Обликован је у духу неоренесансне архитектуре, а рељефе у вештачком камену израдио је вајар Живојин Лукић. Објекат је значајан пре свега као културно-историјска вредност с обзиром на то да представља рано дело једног од водећих архитеката двадесетих и тридесетих година 20. века у Београду.

Објекат у Цара Душана 92, познатији као „Кућа трговца Љубомира Јаковљевића”, саграђен је 1939. године према пројекту инжењера Василија Гончарова као четвороспратна зграда пословно-стамбене намене. Својом наменом и архитектонским карактеристикама, зграда се уклапа у низ пословно-стамбених објеката и представља типичан пример београдске архитектуре тридесетих година 20. века.

Сви објекти налазе се у оквиру целине „Стари Београд” и имају статус претходне заштите.

Током протеклих годину дана у граду је обновљено 11 фасада под заштитом државе, међу којима су зграда Генералштаба и Српског лекарског друштва.