недеља, 25. септембар 2011.

Јaпанска мода данас – изложба на Савском шеталишту

Изложба „Јапанска мода данас” биће отворена вечерас у 18 часова на Савском шеталишту на Калемегдану. Изложбу ће отворити амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик, амбасадор Јапана Тошио Цунозаки, директорка ЈП „Београдска тврђава” Ивана Лучић Тодосић и др Мирјана Прошић Дворнић, професор Нортвуд универзитета Мидленд из Мичигена.

Изложбу је приредила др Валери Стил, директорка и кустос Музеја при Институту за технологију моде (FIT) у Њујорку, главна уредница часописа „Теорија моде” (Fashion Theory) и ауторка већег броја књига и чланака о феномену моде. Оригинална изложба одржана је у Њујорку од јесени 2008. до пролећа 2009. године, а састојала се од аутентичних предмета.

Изложбу организује Јавно предузеће „Београдска тврђава” у сарадњи са Етнографским музејом у Београду, у оквиру  међународне конференције „Између – Култура одевања између Истока и Запада”, чији је организатор Етнографски музеј у Београду, који је и домаћин овогодишњег састанка ICOM-овог (International Council of Museums) Комитета за костим.

Изложба се може погледати до 15. октобра.