уторак, 4. септембар 2012.

Фестивал „Момин круг 2012” на Ади Циганлији и у Кинотеци

Ове године фестивал „Момин круг 2012” одржава се 7. и 8. септембра на Ади Циганлији, али и на новој локацији, у култној Кинотеци. Осим Аде, која је представљала полазну тачку у Капоровом стваралашту, Музеј југословенске кинотеке у Косовској такође је имао значајно место у његовом животу и утицај на његов уметнички рад.

„Момин круг” и ове године наставља трајни процес да се дух престонице, чији је овај познати писац и сликар био најбољи хроничар, поистовети с капоровским духом. Фестивал је прошле године први пут одржан код скулптуре Дафне, када је окупио велики број посетилаца и Капорових поштовалаца, учинивши Аду Циганлију још једним културним центром наше престонице. Програм овогодишњег фестивала чини синтеза свих сегмната уметности којима се бавио један од најпознатијих Београђана: изложбе, ликовна колонија за децу, представа по његовом тексту, пројекције филмског и телевизијског материјала.

Задужбина Момо Капор уз подршку ЈП „Ада Циганлија” и града Београда, ове године поклања посебну пажњу филмском програму и том аспекту Капоровог стваралаштва. Овогодишњу манифестацију отвара докуметарни филм у продукцији Задужбине – „Момо унцут”, аутора Ђорђа Марковића, који је на програму 7. септембра, од 20 сати, на Ади Циганлији. Основу за овај филм представља телевизијски материјал настао за потребе емисије „СФРЈ за почетнике”, уједно последњи видео-запис познатог уметника. Ова емисија колажног типа бавила се феноменима везаним за културу СФРЈ. На тај начин су документована сећања Моме Капора о разним културним појавама, а већина тог материјала није употребљена у емитованој верзији. У филму о Моми и културним феноменима на које се он осврће причају и његови пријатељи – Матија Бећковић, Емир Кустурица, Игор Мандић, Мирјана Бобић Мојсиловић, Борис Миљковић, Петар Пеца Поповић, Радмила Станковић и други.

Другог дана фестивала, 8. септембра, у Кинотеци  је на програму пројекција филма „Уна” рађеног по чувеном Капоровом роману, реприза филма „Њујорк, град по мери човека”, који је премијерно приказан прошле године на фестивалу „Момин круг” и реприза филма „Момо унцут”.

На програму овогодишњег „Моминог круга” су још и гостовање ужичког позоришта са представом Крај викенда по тексту Моме Капора, ликовна колонија за децу у сарадњи са студијом Мали Монмартр, изложбе цртежа и посвета Моме Капора, изложба постера филмова насталих по Капоровим сценаријима и занимљив музички програм.

Поред Пројекта архаи, који изводи традиционалне српске песме у три гласа на  свечаном отварању фестивала, једна од највећих југословенских звезда, Арсен Дедић,  наступиће на Момином кругу. У пратњи Матије Дедића, познатог џез музичара и композитора, првог дана фестивала, с почетком у 21 час, легендарни шансоњер ће извести своје највеће хитове.

Задужбина Момо Капор са поносом истиче да је ова културна манифестација бесплатна за све посетиоце, а детаљан програм и сатница „Моминог круга” налази се на веб-адреси www.zaduzbinamomokapor.rs