понедељак, 10. децембар 2012.

Градоначелник Београда отворио библиотеку у Кући људских права и демократије

Поводом Међународног дана људских права, градоначелник Београда Драган Ђилас и Мајкл Девенпорт и Нилс Рагнар Камсваг, амбасадори Велике Британије и Норвешке, отворили су данас библиотеку у Кући људских права и демократије. Градоначелник је истакао да је поносан што је град Београд прошле године уступио простор у Улици кнеза Милоша 4 за потребе Куће људских права.

– Већину људи који се и данас баве људским правима у Србији упознао сам пре више од 20 година, када смо заједно започињали борбе да би се ова земља претворила у нормалну државу у којој људи могу слободно да испољавају оно што заиста јесу. Раније је био проблем ком народу припадају, да би  временом дошли и до питања вероисповести и  сексуалне оријентације. Данас смо свесни да се и поред декларативног залагања за припаднике LGBT популације, обично о томе прича само у време кад је питање да ли ће се одржати Парада поноса, а осталим данимa у години се тим правима нико не бави. Њихова изложеност претњама и физичком малтретирању присутна је у целој Србији, као и у граду Београду, чији сам ја градоначелник, и то је једна ствар на коју сигурно не могу да будем поносан  – истакао је градоначелник.

Ђилас је такође напоменуо да је дужност власти да јача институције државе, као и да помогне рад невладиног и цивилног сектора, без обзира на критике упућене на њен рачун.

– Град Београд ће и у наредном периоду наставити да помаже и сарађује са свим организацијама које се баве заштитом људских права у Београду. Имаћете подршку ове градске власти, размотрићемо који су то заједнички пројекти које можемо да покренемо и да заиста будете критика свих оних који су на власти, без обзира на то на ком су нивоу – републичком, градском или општинском. У мени ћете имати искреног сарадника, човека који је спреман да каже своје мишљење, али и који је спреман да мења своје мишљење кад му се понуди аргумент – истакао је Ђилас.

Амбасадор Велике Британије Мајкл Девенпорт указао је да организације окупљене под  кровом Куће људских права већ годинама уназад ефективно бране и промовишу поменуте вредности. 

– Важно је напоменути да је оснивање Куће људских права омогућио град Београд, који је великодушно обезбедио простор и тако послао позивитну поруку институционалне подршке организацијама цивилног друштва – рекао је Девенпорт.

Амбасадор Норвешке Нилс Рагнар Камсваг изразио је уверење да ће Кућа људских права и убудуће бити место где ће се унапређивати права свих грађана.

– Веома је важно да се настави рад ових организација и стога је помоћ града Београда веома важна, јер ове органзације сада имају простор који могу бесплатно да користе и тако много лакше наставе са свим својим активностима – казао је норвешки амбасадор. 

Овом приликом представљен је и „Извештај о раду нове владе у области људских права, транзиционе правде и владавине права”. Иистраживачи Куће људских права и демократије пратили су рад државних институција, анализирајући нова документа и законе, медијско извештавање о раду нове владе и прикупљајући информације по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Да подсетимо, од 2008. до 2012. године град Београд реализовао је бројне пројекте који се односе на помоћ и подршку у остваривању људских права на здравствену заштиту посебно осетљивим популационим групама, као што су особе ромске националности, деца са посебним потребама, старији суграђани и особе са инвалидитетом. Уз подршку Градоначелинка, удружење Грађанске инцијативе спровело је пројекат описмењавања Рома расељених из насеља Белвил и Газела.

Протекле две године град Београд је домаћин представљања годишњег извештаја о стању ЛГБТ права у Србији који припрема Геј-стрејт алијанса. Такође, од 5. октобра 2011. године, покренута је реализација пројекта ГСА „Сигуран простор“ који за циљ има обезбеђивање привременог смештаја за жртве насиља по основу сексуалне оријентације и родног идентитета које су остале без пребивалишта. Град Београд је за реализацију овог пројекта определио три стамбене јединице за смештај угрожених лица.

Истовремено, град Београд је уступио на коришћење стамбене јединице удружењу Асоцијација за промоцију инклузије које су намењене особама са инвалидитетом, у циљу оспособљавања за самостални живот.

Канцеларија за младе протекле три године имплементира пројеат „Моја права“ који пружа младима бесплатну правну помоћ у просторијама Инфо рума. Агенција за европске интеграције и сарадњу са удружењима је током 2011. године спровела пројекат „Београд – град без насиља“ током којег су у више београдских средњих школа и гимназија спроведене радионице са ученицима на тему људских права, у сарадњи са наставницима грађанског васпитања, као и спортски турнири и такимчење средњошколских бендова. 

Октобра 2011. године град Београд је обележио Европску недељу локалне демократије, годишњи догађај који обележавају локалне самоуправе у земљама-чланицама Савета Европе. Тема манифестације била су људска права, а догађај је организован под слоганом „Људска права у твом крају”, а Савет Европе је на свечаној церемонији у Стразбуру,  другу годину за редом доделио Београду специјално признање „Град са 12 звездица” за постигнуте резултате током обележавања Европске недеље локалне демократије 2011. године.