понедељак, 4. март 2013.

Финансирањем програма за младе до европских признања

Аца Ковачевић, градски секретар за спорт и омладину, примио је данас Ану Недељковић, која је са Николом Мајдаком освојила награду „Кристални медвед” за „Зечију земљу”, најбољи кратки филм у програму „Генерација 14+” на фестивалу „Берлинале”.

Седмоминутни анимирани филм „Зечија земља” (Rabittland) био је један од фаворита паралелног програма 63. „Берлинала”, што је, додељивањем награде, потврдио и седмочлани међународни жири младих за омладинске и дечје програме.

– Град Београд прати Ану преко различитих програма које она ствара у градским институцијама културе већ четврту годину заредом, исто онако као што то чинимо са свима који могу да допринесу образовању младих. Овом наградом она је потврдила да су се уложена средства исплатила, при чему се још једном афирмисала као уметник, а Београд је добио потврду исправности своје подршке младим ствараоцима – казао је Аца Ковачевић.

Ана Недељковић је истакла да је њој и Николи Мајдаку била велика част да учествују на 63. „Берлиналу”, као и да их је награда помало и изненадила.

– Конкуренција је била велика, јер се ради о филмовима који нису нужно прављени за младе, али по свом садржају могу да буду веома едукативни. Ово је свакако била добра промоција и Београда као града и његових становника и надам се да ће се досадашњи однос према програмима за младе наставити – казала је Ана Недељковић.

Добитница овогодишњег „Кристалног медведа” рођена је 1978. године, завршила је Факултет ликовних уметности на коме је и докторирала. Поред уметничког рада, током протекле четири године Ана Недељковић у великој мери бавила се едукацијом, стварајући различите програме за младе, а највише за тинејџерску популацију. Ови програми у највећем броју финансирани су из градског буџета.
Никола Мајдак, који са Аном дели награду „Берлинала”, рођен је 1972. и дипломирао на Факултету драмских уметности. Активан је као камермен, предавач и редитељ, а бави се и анимацијом.