субота, 23. март 2013.

Започет пројекат „Урбани инкубатор: Београд”

Градски архитекта Дејан Васовић присуствовао је данас испред „Шпанске куће” (Браће Крсмановић 2) свечаности поводом почетка реализације пројекта „Урбани инкубатор: Београд”. Овај јединствени пројекат посвећен је развоју Савамале, данас потпуно занемареног дела Београда. Будућност Савамале у оквиру „Урбаног инкубатора” неће стварати урбанисти, политичари и инвеститори, већ уметници, архитекте и активисти различитог профила, који ће годину дана заједнички улагати напоре у ревитализацију ове значајне градске четврти.

Дејан Васовић је подсетио да су град Београд и општина Савски венац свесрдно подржали овај пројекат „Гете института”, који треба да представља попуно нов модел планирања и развоја Београда.

– Савамала је једно од најзначајнијих места у нашем граду, после Београдске тврђаве, Кнез Михаилове улице и Косанчићевог венца. На њему су пре нешто више од сто година тадашњи управитељи града одлучили да Београд сиђе на обалу и ту покрене свој економски развој. Град сада има јединствену прилику да то понови, али на начин примерен 21. веку, у уверењу да су култура, уметност и креативна индустрија оно што може да ревитализује неоправдано запуштене делове града – истакао је Васовић.

Према његовим речима, пројекат у којем учествује десет тимова, са бројним сарадницима из целе Европе, донеће значајно искуство како планерима и Урбанистичком заводу Београда, тако и градској управи.

– То ће бити прилика да увидимо на које начине је могуће, уз учешће свих који развијају Београд, а уз визију уметника и културних посленика, удахнути нов живот, развити неко градско подручје и на крају га заиста физички трансформисати у место где ће сви Београђани и гости Београда са великим задовољством долазити – рекао је Васовић.

Председник општине Савски венац Душан Динчић нагласио је да Савамала наставља свој развој захваљујући креативности младих људи који ће учествовати у пројекту и најавио да ће општина заједно са градом Београдом наставити да подржава овакве пројекте.

– „Урбани инкубатор” је још један од малих, али важних пројеката који Србија прави на свом путу у Европу, започетом још у 19. веку – рекао је Динчић.

Куратор пројекта, архитекта и урбаниста Тим Риниц истакао је да је Савамала бисер Београда и изразио велико задовољство што је пре две године открио овај део града.

Пројекат „Урбани инкубатор: Београд” тежи унапређењу квалитета живота градског становништва, залаже се за град по мери човека и труди се да и саме житеље Савамале подстакне на то да узму ствари у властите руке. У првом плану нису уносни послови с некретнинама ни било какви други комерцијални интереси, већ културне и социјалне вредности ове четврти. У том смислу Савамала би требало да послужи као узор за целу Србију, па и за читаву Југоисточну Европу.

Пројекат је покренуо „Гете институт” у Београду, а регионална централа „Гете института” за Југоисточну Европу прогласила га је пројектом изузетне вредности и значаја.

Свечаности су присуствовали и аутори неких од десет основних пројеката из области уметности, културе и социјалних питања изабраних на међународном конкурсу  „Урбани инкубатор: Београд”.