уторак, 25. март 2014.

У Дому ваздухопловства у Земуну макетарска изложба „Априлски куп – херојима у част”

У Дому ваздухопловства (Штросмајерова 3) у Земуну сутра у 13 часова биће отворена изложба макета „Априлски куп – херојима у част”. Изложба ће за посетиоце бити отворена до 5. априла сваког дана од 15 до 19 часова. Ове године изложбу подржавају Музеј ЈРВ са историјском изложбом „Априлски рат 1941. године” и Удружење пензионисаних војних летача и падобранаца Србије са изложбом слика „Сећање на ваздухопловне жртве”. Макетарску изложбу организују макетари 204. ваздухопловне бригаде са аеродрома „Батајница”, под покровитељством Команде ВиПВО Војске Србије.

Већ другу годину, изложба се организује поводом значајног датума у историјату нашег ваздухопловства  и намера организатора је да ова изложба прерасте у традиционалну манифестацију  којом ће се неговати славне традиције ваздухопловства на овим просторима. Последњег дана манифестације, 5. априла, одржаће се макетарско такмичење од 11 до 17 часова. У такмичарском делу, осим појединаца, учествоваће и клубови из састава Макетарског савеза Србије: „Олуј” из Београда, „Моделиус” из Сенте, „Новосадски Икар” из Новог Сада, „Спинер” из Краљева, „Крила Петрограда” из Зрењанина, „Панон” из Панчева, „Крила Ужица” из Ужица, Макетарски клуб „Чачак” и „Др Владимир Алексић” из Панчева.

Такмичарски део сачињавају пет јуниорских, пет кадетских и 24 сениорске категорије. Организатор је додатно организовао и четири специјалне категорије посвећене највећим именима нашег ваздухопловства. Награде у специјалним категоријама доделиће чланови породица Михаила Петровића, Божидара Костића, Миленка Павловића и Зорана Радосављевића.