уторак, 17. јун 2014.

Весић: Почиње попис свих грађевинских објеката – циљ заустављање дивље градње

Градски менаџер Горан Весић најавио је да данас почиње велика акција пописа свих грађевинских објеката у Београду, која ће трајати седам дана, с циљем да се  бесправна  градња заустави и да они који граде плаћају држави дажбине. Он је гостујући на РТВ „Пинк” нагласио да је посао велики јер се таква акција никада није радила на територији Београда.

– Посао ради наша инспекција заједно са Комуналном полицијом, јер смо установили да је у процесу легализације дошло до одређених злоупотреба. То значи да се неки обејкти и данас граде без одговарајуће документације, што је иначе кривичнио дело. Када завршимо тај попис, а рок је седам дана, заједно са републичким органима извршићемо проверу да ли постоје одређене дозволе, повећан број квадрата у односу на дозволу, да ли је пријављена нелегална градња општинама, а није се интервенисало, и онда ћемо заједно са републиком решавати проблем бесправне градње. Легализација није начин да се поспешује бесправна градња, већ да се заустави и стави у легалне токове, да ти који граде плаћају држави дажбине. Та акција се никада није радила на територији града Београда, посао је велики. Поједини грађани користе ситуацију што су општине задужене за објекте до 800 квадратних метара, а за преко 800 квадратних метара задужен је град. Тако људи добију дозволу на 300 квадрата, крену да граде нелегално, нико их не дира, пређу дозвољен број квадрата и онда се дође у такву ситуацију да се у каснијој фази тај обејкат легализује. То је недопустиво, а радило се деценијама уназад – нагласио је Весић.

Говорећи о реконструкцији Булевара војводе Степе, градски менаџер је најавио да радови почињу 10. јула и трајаће годину дана.

– Биће направљен план посебног режима саобраћаја, тако да грађани Вождовца у сваком моменту могу несметано да функционишу.
Очекујем да ће то бити један од најлепших булевара у граду – рекао је Весић.

Према његовим речима, радови на реконструкцији Трга Славија почеће 1. марта  следеће године. Очекује се да крајем августа или почетком септембра овај план детаљне регулације буде усвојен на седници Скупштине града.

– После тога креће тендер за ивођача главних радова, средства су обезбеђена из буџета односно Европске банке за обнову и развој. Очекујемо да се тендер заврши до краја године и у марту следеће почну радови – најавио је Весић. 

Када је реч о најављеним падавинама, он је рекао да Градски штаб за ванредне ситуације свакодневно прати  ситуацију у сарадњи са Хидрометеоролошким заводом и према информацијама за сада нема опасности да ће бити неких нових поплава. Највећи проблем тренутно су клизишта, комисија која се тиме бави сада врши процену и у току лета ће изаћи са планом санације оних најургентнијих, у складу са могућностима.