петак, 12. септембар 2014.

Весић: Почело чишћење Чукаричког рукавца, следеће године изградња прве марине

Радови на чишћењу Чукаричког рукавца почели су данас и на тај начин град Београд показује да, када постоји добра воља да се решавају проблеми грађана, увек се пронађу средства – рекао је градски менаџер Горан Весић.

– Успели смо да нађемо новац без обзира на финансијску ситуацију у граду која није најбоља. Средства су обезбеђена из Фонда за заштиту животне средине и после спроведене јавне набавке, ЈВП „Београдводе” почело је да ради на чишћењу рукавца. На овом рукавцу није ништа рађено од 2007. године. Овако ћемо омогућити да се прво делимично реши велики еколошки проблем уношењем муља из Топчидерске реке и друго да се обезбеди да власници чамаца могу да их користе јер нажалост протеклих месеци то нису могли. Наш план је да на овај начин решимо проблем у наредних неколико година, међутим тиме проблем неће бити трајно решен. Наш Секретаријат за заштиту животне средине ради на трајном решавању проблема Топчидерске реке јер она представља велики проблем – рекао је Весић и додао да постоје два сценарија за решавање овог проблема.

Према његовим речима, један сценарио је да се улазак Топчидерске реке у Саву помери испод моста, а други да се комплетно еколошки уреди река, за шта су потребнa средства из одређених фондова.

– Ја бих више волео овај други сценарио. Оно што могу ексклузивно да најавим, а што је за нас веома важно, то је да ћемо ми већ током следеће године у сарадњи са ЈП „Ада Циганлија” расписати тендер за изградњу прве марине овде у рукавцу, за коју већ имамо пројекат. То ће бити модерна марина са свим садржајима од пумпе на води до продавнице и свега другог, а за реализацију овог пројекта тражићемо стратешког партнера. Мислимо да Београд заслужује једну праву марину и да је ово право место за то. Тиме ће трајно бити решен проблем овог рукавца – рекао је Весић и додао да град Београд решава један по један проблем грађана који годинама није био решаван и да му је драго што увек успевају да се пронађу средства за решавање проблема грађана, као и да ово показује да „када има добре воље и кад знате шта треба да урадите, онда увек можете да пронађете средства на овој или онај начин”.

Градски менаџер је подсетио да је јуче почела акција уклањана отпада из неформалног насеља на Чукаричкој падини.

– Ми смо разумели проблем и у сарадњи са општином Чукарица почели смо да га решавамо. Ми тај проблем нећемо решавати само тако што ћемо чистити отпад, већ морамо трајно да га решимо и решаваћемо га онако како то решавамо у сличним насељима. Имали смо јуче састанак са делегацијом Европске комисије у Београду у вези са решавањем проблема нехигијенских ромских насеља, тако да ће, у складу са тим, град трајно решавати овај проблем.

Председник општине Чукарица Срђан Коларић захвалио је градском менаџеру и Граду Београду, јер без њихове помоћи овај проблем на који су им грађани указали не би могао да буде решен.

– Без помоћи Града Београда, власници чамаца не би могли да их користе у рукавцу, а и остале акције које смо до сада имали као што су чишћење депонија и асфалтирање улица резултат су сарадње између општине и Градске управе – рекао је Коларић.