петак, 24. октобар 2014.

Нови мост преко Дунава добио име Пупинов мост

Градски одборници једногласно су усвојили решење да мост преко Дунава на позицији Земун–Борча понесе име Пупинов мост, по српском научнику Михајлу Пупину.

Говорећи о Пупиновој биографији, председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Јасмина Митровић Марић указала је да је име моста предлог свих Београђана.

– Београђани су у анкети Студија Б сами бирали име моста и већином гласова победио је назив Пупинов мост, а предлог је подржала и Српска академија наука и уметности. То је логично у години када се обележава 160 година од Пупиновог рођења, као и сто година од почетка Првог светског рата – рекла је Јасмина Митровић Марић.

Михајло Пупин рођен је у Идвору 1854. године, школовао се у Прагу, Сједињеним Америчким Државама и Немачкој. Патентирао је 24 проналаска, углавном из телефоније, телеграфије и радио-технике, а светску славу стекао је проналаском такозваних Пупинових калемова-поступака и елемената који су омогућили пренос електричних сигнала на велике даљине. Био је професор на Универзитету Колумбија, а за своје аутобиографско дело „Са пашњака до научењака” добио је Пулицерову награду за књижевност 1924. године. Пупин је био и велики родољуб, а од 1912. до 1920. године био је генерални конзул Краљевине Србије у САД. Под утицајем Пупина, амерички председник Вудро Вилсон, који је био и његов лични пријатељ, на четврту годишњицу аустро-угарске објаве рата Србији 28. јула 1918. године прогласио је Српски дан.