петак, 15. мај 2015.

Синиша Мали: Борићу се да у Београду свака мањинска група може да оствари своја права

Градоначелник Београда Синиша Мали присуствовао је данас у Старом двору церемонији доделе награде „Дуга” за 2014/2015 годину коју додељује Геј стрејт алијанса. Овогодишњи лауреат је Јадранка Јоксимовић, министар у Влади Републике Србије задужена за европске интеграције, а признање је примила из руку прошлогодишње добитнице, Тање Мишчевић, шефа преговарачког тима за преговоре са Европском унијом.


Обраћајући се присутнима, градоначелник Синиша Мали истакао је да домаћинство овог скупа треба схватити управо као подршку Града Београда представницима ЛГБТ популације у Београду и Србији.


– Наша обавеза и наш циљ је да обезбедимо да сви људи имају иста права, једнаке шансе и да нико не буде део „невидљиве мањине”. Оно што ја лично желим је да Београд буде космополитски и отворен град, у коме се људи неће вређати зато што су друге вероисповести, националности или сексуалног опредељења. Зато ћу непорекидно радити на томе да у нашем граду у сваком тренутку свако слободно може да каже оно што мисли – рекао је Синиша Мали.


Он је истакао да борба за такав циљ подразумева борбу за промену свести људи, који морају разумети и прихватити различитост.


– Верујем да ће људи променити свест и схватити да различитост није мана. Ја ћу се борити за град у коме сви могу да изразе своје мишљење о свакој теми. Јер је ово град различитости и сви су у њега добродошли – казао је Мали, нагласивши да ће Град Београд и идуће године бити домаћин за доделу ове награде.


О значају борбе против хомофобије присутнима су говорили и Мајкл Девенпорт, шеф делегације Европске уније у Србији, амбасадор САД Мајл Кирби, Љиљана Смајловић и прошлогодишња добитница награде Татјана Мишчевић.


Захваливши се на награди, министар Јадранка Јоксимовић истакла је да борба против хомофобије није условљена тежњом за уласком у Европску  унију већ пре свега због тога што те вредности морају постати вредности нашег друштва. Србија се дичи својим гостопримством и мултикултуралношћу, али то морамо показати  у пракси, поручила је Јоксимовић, нагласивши да ће она лично увек бити спремна за разговор и унапређење сарадње са сваком мањинском групом.


Додели награде „Дуга” присуствовали су и Иван Тасовац, министар културе, Мехо Омеровић, председник скупштинског одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, Милутин Фолић, главни градски урбаниста и друге истакнуте личности из јавног и културног живота.