среда, 10. јун 2015.

Званично отворена купалишна сезона на Ади Циганлији

Градоначелник Београда Синиша Мали и помоћник градоначелника Борко Милосављевић посетили су данас Аду Циганлију поводом званичног отварања купалишне сезоне на језеру. Највеће градско купалиште четврту годину заредом добило је „плаву заставу”, што представља признање за квалитет воде, али и за безбедност и квалитет услуге, рекао је Синиша Мали.

Након разговора са директором Јавног предузећа „Ада Циганлија” Жарком Шормазом, градоначелник је изразио велико задовољство и истакао да је сада ово јавно предузеће „самоодрживо”.

– Године 2012. „Ада Циганлија” имале је губитке, 2013. мало добити, а прошле године је три пута повећала свој профит. Ово јавно предузеће више није на терету буџета и Београђана као раније када су издвајане субвенције за његово функционисање. Предузеће је у потпуности променило начин пословања, а сачувало је квалитет услуга и повећало безбедност – истакао је Мали.

Градоначелник је додао да се сада 85 одсто профита „Аде Циганлије” слива у градски буџет и троши на социјалу, изградњу школа, вртића и свега неопходног.

– Грађани ће имати прилику да током летњих месеци уживају не само у купању већ и у бројним активностима које се овде нуде. У склопу припрема за наступајућу сезону улазна рампа је дограђена, проширена је саобраћајница, посађено је 1.500 садница, нанесено је шљунка на 20 хектара плаже и одржавано 100 хектара зелених површина. Такође, обезбеђени су услови за брз и ефикасан улазак и наплату без већих задржавања и гужви које су у претходном периоду били честа појава, нарочито у дане викенда и у летњем периоду – нагласио је Синиша Мали.

Новина на Ади Циганлији је „зип лајн”, то јест жичара којом се посетиоци могу превести с једне на другу страну језера. Жарко Шормаз је прецизирао да је реч о адреналинском спорту и да је у питању приватна инвестиција.

Он је нагласио да је купалишна сезона ове године отворена пет дана раније, јер је температура воде достигла прописана 22 степена Целзијуса и изразио очекивање да ће број купача током ове летње сезоне забележити знатно велик пораст.