понедељак, 17. август 2015.

Ирена Вујовић и амбасадор Азербејџана свечано открили таблу са називом улице Бахтјара Вагабзадеа

Ирена Вујовић, помоћница градоначелника Београда, и амбасадор Азербејџана у Србији Елдар Хасанов јуче су, на раскрсници Пере Велимировића и Борске улице, свечано открили таблу са називом улице Бахтјара Вагабзадеа, азербејџанског песника. Откривању табле присуствовали су и амбасадор Србије у Азербејџану Небојша Родић, Нина Јандрић, секретарка Секретаријата за комуналне и стамбене послове, као и Александар Савић и Владан Коцић, председници општина Вождовац и Раковица.

– Задовољство нам је што се налазимо у улици која носи назив по славном азербејџанском песнику Бахтјару Вагабзадеу. То говори о томе како азербејџански народ непрекидно помаже српском народу увек када је то најнеопходније, као што је то учинио и током мајских поплава. Такође, традиционално пријатељство, слична судбина, Ташмајдански парк, који је један од најлепших украса у Београду, и све што нас је до сада спајало довело је до тога да је Град Београд на овај начин одлучио да искаже своју захвалност Азербејџану, његовом народу и граду Бакуу. Желим да захвалим и његовој екселенцији амбасадору Елдару Хасанову што свакодневно ради на учвршћењу односа, као и његовом српском колеги амбасадору Небојши Родићу, који заједнички чине значајне напоре да се пријатељство два народа даље шири и учвршћује – рекла је Ирена Вујовић.

Амбасадор Азербејџана у Србији Елдар Хасанов истакао је да данашњи догађај представља још један у низу израза пријатељских и партнерских односа између Азербејџана и Србије.

– Користим ову прилику да захвалим градоначелнику Београда Синиши Малом, помоћници градоначелника Ирени Вујовић, свим сарадницима и одборницима Скупштине Београда који су донели ову одлуку. Овај важан догађај несумњиво представља још један важан корак у приближавању народа са великим културним наслеђем, а на данашњи дан се у Азербејџану читају дела великих писаца попут Иве Андрића, Милорада Павића и других, а слушају песме Радмиле Караклајић, Ђорђа Марјановића и Жељка Јоксимовића. Након постављања бисте Николе Тесле у Бакуу, додељивање улице у Београду Бахтјару Вагабзадеу још једном показује колико наши народи чувају сећање на истакнуте личности. Дела Бахтјара Вагабзадеа послужила су за развијање патриотског духа азербејџанског народа и зато захваљујем свима који су омогућили да данас дође до овог чина – истакао је амбасадор Хасанов.

Одборници Скупштине Београда на седници одржаној 23. јуна 2015. године донели су одлуку да улици која почиње од Црнотравске до раскршћа са Борском и Пере Велимировића доделе назив Улица Бахтијара Вахабзадеa. Бахтијар Махмуд оглу Вагабзаде (16. август 1925 – 13. фебруар 2009) био је азербејџански песник, члан Националне академије наука Азербејџана. Објавио је преко 70 зборника поезије, 20 поема, две монографије, 11 научних радова и стотине чланака; пет пута је био биран за посланика Врховног савета народних посланика републике, био је посланик Народне скупштине Азербејџана и један је од аутора Историје азербејџанске књижевности.