уторак, 28. март 2017.

Ускоро радови на уређењу Скадарлије

Поводом почетка радова на санацији Скадарске улице и реконструкцији Скадарлијске чесме и платоа, данас је у Кући Ђуре Јакшића одржан састанак  представника Града Београда, Градске управе и надлежних служби и предузећа са угоститељима из ове боемске четврти и представницима Друштва за очување, уређење и развој Скадарлије.

Имајући у виду значај Скадарлије, јединствене просторне културно-историјске целинe и места које посети готово сваки страни и домаћи туриста током боравка у Београду, као и потребу да се не угрози предстојећа туристичка сезона и рад угоститеља, прихваћен је предлог в.д. секретара за привреду Милинка Величковића да се ради у фазама, да следеће недеље почну радови на реконструкцији Скадарлијске чесме, а у септембру радови на санацији Скадарске улице, како би Скадарлија спремно дочекала бројне посетиоце и туристе и засијала пуним сјајем за новогодишње празнике, када се очекује највећи број посетилаца и туриста.

Милутин Фолић, помоћник градоначелника и главни урбаниста, информисао је присутне о напорима на укупном уређењу града, истакао потребу уважавања специфичности Скадарлије као заштићене амбијенталне целине и најавио да ће Општина Стари град, у сарадњи са Градом Београдом, туристичким и угоститељским радницима, израдити посебан пројекат за баште угоститељских објеката у Скадарлији.

Према речима в.д. секретара за привреду Милинка Величковића, сарадњом града и Министарства трговине, туризма и телекомуникација обезбеђена су финансијска средства и најављен почетак санације ове улице, реконструкција Скадарлијске чесме и платоа и постављање новог мобилијара примереног заштићеној амбијенталној целини и једној од најзначајнијих туристичких атракција. Он је истакао значај уређења Скадарлије за Београд као главни град, највећи културни и пословни центар, туристичко место прве категорије и најзначајнију домаћу туристичку дестинацију, имајући у виду да је туризам за Београд, као и за друге велике градове у свету, једна од најперспективнијих и најзначајнијих привредних грана. 

Дарко Главаш, в.д. секретара Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима, дао је информацију о најављеним радовима и спремности градских служби да у координираним активностима обезбеде брзо и ефикасно обављање радова и функционални приступ објектима. На питања заинтересованих угоститеља, информације су дали и присутни представници ЈКП „Београд-пут”, „Зеленило – Београд” и „Београдски водовод и канализација”, као и Миодраг Поповић, в.д. директор Туристичке организације Београда. Истакнуто је задовољство успостављеном сарадњом и најављено да ће надлежни обезбедити благовремено информисање о даљој динамици радова.       

Организатор данашњег састанка је Секретаријат за привреду.