четвртак, 27. април 2017.

Градоначелник Синиша Мали потписао Споразум о сарадњи са градоначелником Шангаја

Градоначелник Београда Синиша Мали, који борави у званичној посети НР Кини, састао се данас са градоначелником Шангаја Јинг Јингом, са којим је потписао Споразум о разумевању о сарадњи и размени између Града Београда и Града Шангаја.

Споразум подразумева сарадњу у области привреде, образовања, културе, спорта, заштите животне средине и туризма, што је за Београд и Србију веома важно јер се очекује отварање прве директне линије између Београда и Пекинга, а тиме и велики број кинеских туриста.

Синиша Мали истиче да је ово потврда добрих односа Републике Србије и НР Кине, као и да је то значајна ствар за Београд с обзиром на то да је по површини и броју становника много мањи град од Шангаја. 

– Ово је за нас веома важан споразум. Настављамо сарадњу са великим градовима света, а Шангај је несумњиво један од највећих и најбрже растућих градова на свету. Веома је важно да Београд учи од великих градова. У развоју урбанизма, екологије, саобраћаја, Шангај је већ у 22. веку – истакао је градоначелник Београда.

Мали је рекао и да је Шангај пре 20 година имао пет километара метроа, а данас има 650 километара и највећи је на свету. 

– Велике изазове који су били пред њима они су успели да реше, а то исто чека и Београд. Ми желимо да градимо нове мостове, нове тунеле, да развијамо метро и у року од две године ћемо кренути са његовом изградњом. Можемо много да научимо од њих, а оно што је посебно важно је да Београд буде раме уз раме са осталим метрополама света и зато је овај споразум важан – рекао је Синиша Мали.

Према његовим речима, Београд мора да сарађује са великим градовима попут  Шангаја, Пекинга, Москве, Минска, Њујорка, Лондона, јер је Београд део групе градова који треба да воде свет у будућности.

Синиша Мали је изразио задовољство због констатације градоначелника Шангаја да је Београд кључно место у Југоисточној Европи, и подсетио да су Србија и Београд у последњих неколико година били домаћини и кинеском председнику и кинеском премијеру. 

– Мислим да је Србија највећи савезник Кине у Европи у овом тренутку. Очекујемо велики број кинеских инвеститора, као и велики број кинеских туриста, а пошто желимо да будемо прави домаћини, ставили смо и инфо-табле на којима су информације написане и на кинеском језику. Мислим да они то разумеју и цене, а нама је изузетно важно да са једном велесилом, као што је Кина, имамо тако добар однос – објаснио је Мали.

Делегација Града Београда, предвођена градоначелником, претходно је посетила градску зону у којој послују компаније које се баве тзв. „паметним градовима”. 

Првог дана посете НР Кини делегацији Београда представљени су и електробуси који се производе у тој земљи.

Мали је истакао да је имао прилику да разговара са највећим произвођачем електроаутобуса у Кини, и подсетио да је Београд раније купио пет електричних аутобуса, чиме је направљен велики корак напред и дат пример свима у региону да је Београд еколошки свестан град и да се у њему брине о околини. 

– Желимо да купимо још осамдесетак аутобуса и очекујем понуду и ове кинеске компаније, да видимо шта они имају да нам понуде, па да брзо кренемо у ту инвестицију. Желимо да центар града, осим што га претварамо у пешачку зону, буде еколошки чист, са модерним, брзим и ефикасним еколошким аутобусима. Очекујем да до краја године завршимо ту конструкцију, како бисмо у годинама које долазе очекивали и те аутобусе – навео је Мали.

Градоначелник је истакао да је то сјајна инвестиција која се у потпуности уклапа у концепт развоја модерног, еколошки чистог града.

Осим градоначелника Београда, у дводневној посети Кини бораве и помоћник градоначелника Борко Милосављевић и в.д. директора Туристичке организације Београда Миодраг Поповић.