четвртак, 17. август 2017.

Младеновић: Град за сузбијање амброзије издвојио више од 15 милиона динара

Град Београд  реализује програм за сузбијање амброзије који би требало да сведе негативне утицаје ове биљке на најмању могућу меру, а вредност тог пројекта износи више од 15 милиона динара, рекао је заменик градоначелника Андреја Младеновић.

– Мониторинг је урађен на око 80 хектара у главном граду, а третирано је већ око 20 хектара површине. Проблем су површине које се не уређују, на ободима града, а највише су третиране општине Земун, Раковица, Палилула и Нови Београд – рекао је Младеновић на ТВ „Пинк”. 

Према његовом очекивању, тај програм, који је почео ове године, требало би да да резултате.

Младеновић је најавио да ће следеће године бити третиране веће површине и указао да су највећи проблем приватне парцеле где Завод за биоциде, који је носилац овог посла, не може да делује.

Говорећи о кредитном рејтингу Београда и финансијским резултатима које је Рејтинг агенција „Мудис” јуче у свом извештају похвалила, Младеновић је подестио да је Град Београд прошле године први пут добио кредитни рејтинг БА3.

– Њихова процена је да ћемо ми напредовати по њиховом оперативном билансу који је у 2015.  години био на нивоу од три посто, сада је 14, а очекујемо да ће достићи 16 посто.  То говори да је Београд финансијски потпуно стабилизовао своју ситуацију 2014. године и да смо изузетно добар терен за инвестиције – оценио је заменик градоначелника. 

Сходно тој чињеници, Младеновић је навео пример да у граду има више од 1.100 градилишта и да се ствара добар пословни амбијент. 

– И други параметри су добри, смањује се незапосленост у граду и ми као локална самоуправа дајемо допринос мерама владе – рекао је заменик градоначелника.

Он је додао да ће се наставити са овим трендом, а пре свега у смањењу задужености града која је пала са 74 на нешто више од 60 процената. 

– Нисмо узимали кредите ове три и по године, стегли смо каиш, али смо успели да наставимо са инвестицијама што није било лако постићи. Наставићемо да побољшавамо финансијску позицију Београда јер је она значајна за целу земљу – истакао је Младеновић.

Осврнувши се на многобројне радове који су тренутно у току у центру града, Младеновић је истакао да је добра вест да се реконструишу булевари који нису обнављани од осамдесетих или деведесетих година, а да се ради све како би радови што мање утицали на живот грађана, међутим, када су овако велики радови, они морају да се одразе на свакодневицу.

– Радови на Бранковом мосту су почели јуче, али морам да поновим да су челичне конзоле које држе пешачку стазу потпуно пропале и да ће бити уграђено више од 400 тона челика, а вредност радова је више од 210 милиона динара. Саобраћај ће се одвијати у четири траке, две у једном и две у другом смеру и учинићемо све како би се саобраћај одвијао са што мање проблема и гужви – рекао је Младеновић.

Како је нагласио, радови на реконструкцији Булевара ослобођења теку по плану, завршена је једна страна и сада се ради друга, а Славија са два коридора функционише што се тиче аутобуса и тролејбуса, док ће радови у Улици краља Милана бити готови већ за викенд, што ће побољшати проток саобраћаја. 

– Апелујемо на грађане за стрпљење и очекујемо да нам дају своје сугестије и укажу на проблеме како бисмо их у ходу решавали – рекао је Андреја Младеновић.