понедељак, 20. новембар 2017.

Савет за безбедност општине Земун промовисао пројекат „Петарде нису играчке”

Савет за безбедност Градске општине Земун у сарадњи са Полицијском станицом „Земун”, Ватрогасно-спасилачком јединицом Земун, Домом здравља „Земун”, a уз подршку Мисијe ОЕБС-а у Србији и банкe Societe Generale, у оквиру пројекта „Петарде нису играчке” организовао је прво предавање за ученике земунских основних школа.  

Промоција пројекта одржана je данас у Полицијскоj станици „Земун”. Пројекат је осмишљен да би се деца узраста нижих разреда основних школа упознала са последицама коришћења пре свега петарди и на тај начин се заштитила од свих нежељених појава. Као саставни део пројекта осмишљен је штампани материјал и магнети који саветима штите децу од употребе пиротехничких средстава.  

У оквиру једног школског часа, уз видео-материјал, полицијски службеник, ватрогасац и педијатар су објаснили деци последице које могу настати од коришћења петарди, почев од законских последица, пожара, па све до озбиљних повреда.   

Реализација пројекта је започета пред припреме за прославу Нове године када набавком легалних и илегалних петарди и других пиротехничких средстава долази до повреда које могу довести и до трајног инвалидитета.  

– Пројекат је део ширих активности које спроводи Градска општина Земун у оквиру превенције вршњачког насиља. Први сегмент пројекта односи се на циљну групу којом ћемо се бавити у децембру, а то су ученици земунских основних школа. Други део односи се на родитеље који треба да се упознају са санкцијама уколико њихова деца користе пиротехничка средства и трећи сегмент је подршка локалне заједнице легитимитету најављених измена Закона о јавном реду и миру – рекао је председник Савета за безбедност и секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић.

Свечаност промоције пројекта увеличали су ученици Музичке школе „Коста Манојловић”, који су извели пригодан музички програм, a кроз фазе пројекта присутне је водила припадница Полицијске станице „Земун” Исидора Радовановић.