среда, 24. јануар 2018.

Међународни фестивал класичне музике по први пут у Београду

Међународни фестивал класичне музике „Роси фест 2018” почеће сутра, 25. јануара, концертом у Старом двору, а завршни гала концерт биће одржан 28. јануара у Народном позоришту, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору.

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић рекао је да је велика част да Град Београд буде партнер у организацији овог фестивала и захвалио директору фестивала и његовом тиму на великом ентузијазму.

– Београд добија још један фестивал. Прва година је увек тешка, али сам сигуран да ће на основу њихове енергије, подршке коју имају у Граду Београду, као и свега што раде на промоцији нашег града, овај фестивал имати све више присталица, да ће расти и постати традиционалан – рекао је Петронијевић и позвао суграђане да дођу на концерте и упознају се са сјајним уметницима који ће учествовати на фестивалу.   

Директор „Роси феста” Стефан Зекић, диригент Народног позоришта у Београду, истакао је да је ово први међународни фестивал који носи име еминентног композитора јеврејског порекла, који је живео у Италији крајем 17. века. 

– Током четири дана фестивала, публика ће имати прилику да ужива у опусу еминентног барокног композитора Саламона Росија, чија се дела премијерно изводе на нашем простору, али и у модерном музичком стваралаштву младих композитора који су своја дела написали посебно за ову прилику – рекао је Зекић. 

„Роси фест” је угостио и врхунског сопрана њујоршке Метрополитен опере Олгу Макарину, која ће одржати мајсторски курс младим оперским певачима у Музеју Народног позоришта. 

– Када сам дошла у Београд, прво што сам приметила је то да млади певачи овде имају изванредан глас. Зато ћу их позвати да наступају у другим земљама где ће се на тај начин промовисати – рекла је  Макарина. 

Истовремено, професор Академије за музику и плес у Јерусалиму Одед Шомрони водиће мајсторски курс за младе диригенте, док ће Даниела Коен, са Универзитета Сорбона, одржати предавање у складу са тематском одредницом фестивала. 

Фестивал је усмерен на промовисање и креирање интеркултурног дијалога, а посебан програм биће посвећен обележавању 25 година од обнове дипломатских односа Србије и Израела. Осим домаћих ансамбала, хора „Браћа Барух”, Хашира, Јеврејског камерног оркестра, представиће се и чувени ансамбл за рану музику „Profetti della quinta” и ансамбл „Adi” из Тел Авива. 

Фестивал је организован уз подршку Амбасаде Израела, Италијанског института за културу, Јеврејске заједнице у Србији, Гете института, Скупштине Града Београда и Народног позоришта у Београду. 

Активности свих дана фестивала су бесплатне, а више о програму и учесницима фестивала заинтересовани могу наћи на интернет-страници: www.rossifest.org.