недеља, 18. август 2019.

Отворен седмодневни „Земун Фест”

Концертом Лариса Квартет бенда и пројекцијом новог остварења Педра Алмодовара „Бол и слава” на Великом тргу у Земуну, синоћ је отворен „Земун Фест”. Ова традиционална манифестација одржава се од 2013. године, а настала је као жеља младих ове општине да обогате културни живот у Земуну.

Члан организационог одбора фестивала и в.д подсекретара Секретаријата за спорт и омладину Никола Рајичић захвалио je свим младим волонтерима који су у претходним данима допринели да ова манифестација буде осмишљена и реализована на најбољи начин.

– Пре шест година, на овом тргу имали смо платно и шест филмова и они су одредили пут којим ће се у будућности кретати Земунски фестивал. Циљ нам је био да се овде гледају најбољи филмови, представе и слуша квалитетна музика. Тако је и данас, јер сматрамо да сви наши суграђани то заслужују. Наше обећање је да ћемо се трудити да свако следеће издање фестивала буде још боље, да Земунски фестивал настави да живи и да у њему уживају како Земунци тако и сви други становници Београда – казао је Рајичић.

Отварајући овогодишњи „Земун Фест”, председник општине Земун Дејан Матић подсетио је да је протеклих шест година фестивала доказало да је ова манифестација права слика Земуна.

– Наша општина има шта да понуди, а поред „Лета на кеју, Гардошу и Лиду”, ту је и много тога другог, попут Земунског фестивала који са правом заузима место као традиционална манифестација. Општина ће и даље обезбеђивати средства за ову манифестацију, баш као што их улажемо у пројекте који Земун из дана у дан чине лепшим местом за живот. Уређује се 70 фасада, заједнички реализујемо многе друге пројекте, градимо пристан како би Земун вратили на туристичку мапу Европе и угостили све оне који крузерима пролазе кроз Београд. Земун је познат као добар домаћин, место са добрим ресторанима и многим културним садржајима, а Земунски фестивал је још једна од манифестација која то потврђује – истакао је Дејан Матић.

Током седам дана фестивала, све до 23. августа биће приказано десет филмова, а посетиоци ће бити у прилици да уживају и у „Театру на отвореном”.

Пред публиком у Земуну наступиће групе „Галија” и „Вампири”, а у посебној дечијој зони биће организоване представе, радионице мозаика, сликарства, школа фотографије и филма и други садржаји.

Међу најављеним остварењима које ће посетиоци имати прилике да виде нашли су се и филмови „Јуче”, у режији Денија Бојла, „Последњи Србин у Хрватској”, у режији Предрага Личине, „Тишина других” Алмудена Карасенда, „Странац у рају” Гвида Хендрикса, као и ремастеризовани класик „Љубав и мода”, у режији Љубомира Радићевића.

У позоришном програму „Театра на отвореном” биће одигране три представе: „Кара Таван”, „Десет напрема један” и дечја представа „Робин Худ”. 

Фестивал су подржали Градска општина Земун, Канцеларија за младе Града Београда, Секретаријат за спорт и омладину, Секретаријат за културу, Секретаријат за привреду, а од ове године и Министарство омладине и спорта Републике Србије.