петак, 10. јул 2020.

Весић: Баште кафића отворене до 23 сата јер велики број људи зависи од рада угоститељских објеката

Између педесет и седамдесет хиљада људи у Београду директно зависи од рада угоститељских објеката и зато смо одлучили да у ванредној ситуацији баште кафића и ресторана могу да раде до 23 сата, уз поштовање свих епидемиолошких мера, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је гостујући на ТВ Пинк истакао да је Београд највеће жариште и да je више од 80 одсто заражених од вируса COVID-19 из Београда, те да управо зато Влада Србије и Градски штаб за ванредне ситуације доносе посебне мере које се тичу само Београда. 

– Београд је једини град чије баште кафића у ванредној ситуацији могу да раде до 23 сата, зато што у Београду живи два милиона људи и сматрали смо да треба да омогућимо људима, уз поштовање дистанце и других епидемиолошких мера, да могу да седе на отвореном. У Београду у сектору припреме хране и услуга ради скоро 30.000 људи, у клабингу око 15.000, ако додамо оне који раде по уговору о делу и оне који живе од тога, имамо између 50.000 и 70.000 људи који директно зависе од рада ових објеката. То су људи који од тога хране своје породице и зато смо урадили максимум да омогућимо да баште раде до 23 сата. Надам се да смо успели да нађемо меру између тога да угоститељски објекти раде и уједно да се заштите грађани и њихово здравље – нагласио је Весић.

Он је подсетио да су прошле недеље донете мере које се односе на јавни превоз, уведена је мера обавезног ношења маски у јавном превозу, као и у свим затвореним просторима. 

– Јуче је Републички кризни штаб, а потом и Градски штаб донео мере које се односе на радно време објеката на територији града. Све радње, тржни центри, продавнице и ресторани раде до 21 сат, с тим што у тим затвореним објектима могу да приме једно лице на четири квадратна метра. То значи да ако објекат има сто квадрата, у њему може да буде највише 25 лица. Остаје обавезно ношење маски и тако ћемо функционисати наредне две недеље – прецизирао је Весић и додао да се нада да ће за две недеље ситуација бити много боља, те да ће мере моћи постепено да се укидају.