недеља, 9. мај 2021.

Почаст погинулим совјетским ветеранима и свима који су дали животе у Другом светском рaту

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић положио је данас венац на Споменик совјетским ратним ветеранима, где се сваке године на Дан победе одаје почаст народним херојима и члановима посаде који су погинули у авионској несрећи 1964. године. Совјетска делегација дошла је у Београд на прославу две деценије од ослобођења нашег главног града од немачког окупатора, када је, нажалост, у авионској несрећи страдало шеснаест чланова посаде и седам чланова армије.

Споменик симболизује два сломљена авионска крила изливена у бронзи, а аутор је познати југословенски вајар Јован Кратохвил.

Андреја Младеновић истакао је да Град Београд и ове године обележава Дан победе на начин који доликује овако великом и важном датуму у новијој, светској историји.

Дан победе, оценио је Младеновић, у једном периоду био је стављен у други план због чега је важно да се сећамо 9. маја. 

– Важно је да одајемо почаст свима онима који су дали животе да бисмо ми данас живели у слободном свету, сачињеном по демократским стандардима и тековинама Другог светског рата. Град Београд држи до ове традиције, те је низом манифестација обележио Дан победе. Надам се да ће и Београђани дати свој допринос како овај датум никада не би пао у заборав. Покушаји ревизије историје неће проћи јер су тековине борбе за слободу, демократски поредак, очување људскости и нормалности завет оних који су дали своје животе – рекао је у изјави за Беоинфо Младеновић.

Он је подсетио на патње и Београда и Србије у Другом светском рату, што не смемо да заборавимо.

– Славећи 9. мај, чувамо слободу којом су нас заветовали они који су дали животе за њу – поручио је Младеновић.

Венце су положили у име Владе Србије државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, те представници Министарства одбране, СУБНОР-а, Клуба генерала и адмирала Србије, амбасада Русије, Белорусије, Азербејџана и Казахстана, као и удружења поштовалаца и потомака.