недеља, 16. мај 2021.

Радојичић: Град Београд и ове године помаже паровима да прошире своју породицу процесом вантелесне оплодње

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић истакао је да ће Град Београд и ове године обезбедити подршку и помоћ за парове који покушавају да прошире своју породицу процесом вантелесне оплодње.

С друге стране, градоначелник је истакао да ће средства за помоћ породиљама и трудницама, која су ове године планирана да се определе за ову намену, бити око 468 милиона динара, што је више него претходне године, када је било опредељено 400 милиона.

– У 2021. години до сада породиљама је исплаћено 75 милиона динара. Свака породиља добија десет хиљада динара једнократно, за прворођено још десет хиљада динара, за треће дете 30 хиљада динара, а за близаначку трудноћу по 25 хиљада динара за свако дете. Такође, незапослена породиља добија и 30 хиљада као једнократну помоћ за свако дете рођено у једном порођају. Ово је део онога што Град Београд спроводи како би помогао родитељима и допринео подизању наталитета – казао је први човек престонице.

Осврнуо се и на вантелесну оплодњу и додао да је прошле године опредељен новац за 128 парова за четврти покушај вантелесне оплодње.

– Ове године планирамо да издвојимо 30 милиона динара у те сврхе. Са гинеколозима и удружењима људи који се боре за потомство разговарамо о најповољнијим критеријумима за ову годину. Близу смо договора да то буде за парове који су на природан начин добили прво дете, а за друго дете имају проблеме и четири године не успевају да прошире породицу. До сада је извршено 118 процедура од 128, три порођаја су завршена са четворо новорођене деце и још седам порођаја се очекује. Важно је да се поправи наталитет и да Град Београд томе допринесе, као и то да се у решавање овог проблема стратешки укључе и локалне самоуправе, што ми управо и чинимо на овај начин – закључио је градоначелник. 

Градоначелник Радојичић је додао да породичне вредности представљају централно и најважније место сваког друштва, да смо јуче обележили Међународни дан породице који се сваке године слави 15. маја, те да је управо породица темељ и друштва и психолошког здравља сваког појединца. Зато породицу треба неговати, градити и пажљиво развијати, истакао је градоначелник.