понедељак, 17. мај 2021.

Радојичић: Стварамо град отпоран на климатске промене

Прошло је седам година од великих поплава које су 2014. године задесиле Србију. Многи грађани тада су остали без својих домова, било је погинулих, озбиљне последице претрпеле су инфраструктура и пољопривреда, а најтеже је била погођена градска општина Обреновац.

Овим поводом, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић подсетио је да је у ових седам година урађено много како би се санирале последице незапамћеног невремена, а између осталог реновиране су куће, санирани путеви и мостови, прочишћена су речна корита, поправљени су пробоји на насипима, реконструисано је свих шест црпних станица у Обреновцу.

– Уређено је и очишћено свих 67 километара унутрашњих канала у Обреновцу – истакао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник је напоменуо да је и санација канала Купинац део ширег пројекта санације од поплава. 

– С обзиром на то да смо реконструисали црпне станице, а да канал Купинац директно зависи од једне црпне станице, требало је да се настави са регулацијом овог канала и са повезивањем 21 самоизливног бунара ради боље евакуације воде из даљих делова Обреновца – казао је Радојичић. 

Подсетио је да је пројекат реконструкције и чишћења канала Купинац завршен прошле године, укупне дужине од 5,6 километара, а вредност ових радова  је 900.000 евра.

– Посебно истичем да су током 2015. године обновљени насипи, вредност тих радова била је 300 милиона динара, а пројекат је финансирала ЕУ. У 2015. години чистили смо корито реке Тамнаве, потом и ушће реке Колубаре у Саву, где је извађено преко 85.000 кубика муља. Канцеларија за управљање јавним улагањима финансирала је ова чишћења, а вредност инвестиције је била око 100 милиона динара – нагласио је градоначелник.

Говорећи о постигнутим резултатима и о томе шта је још Град Београд урадио како би се предупредиле овакве и сличне ситуације, градоначелник Радојичић је истакао да Град Београд додатно модернизује технологије ради бољег кризног менаџмента у случају природних непогода.

– Једно од решења је и ситуационо-командни центар система раног упозорења на природне непогоде. Овај модеран начин обавештавања и узбуњивања биће од великог значаја за грађане Београда у случајевима опасности. То значи да ће грађани бити на време обавештени, као и све службе система заштите и спасавања – казао је градоначелник.

Он је подсетио да се у овај систем три деценије није улагало, те да ће нов систем бити савремен по узору на велике светске градове, попут Рима и Москве и додао да је Град Београд израдио и Акциони план за климатске промене са проценом рањивости, који се од 2015. године спроводи у континуитету.

– Ове године израдили смо и План заштите од поплава на водотоковима другог реда, а у Београду има око 1.100 километара таквих водотокова. Процењено је да преко 180 водотокова има бујични карактер, а њихова регулација у случају повећаних падавина је предвиђена овим планом. Наш основни задатак је да предвидимо ризик и подигнемо степен безбедности грађана. Вредно смо радили у овој области и наставићемо у том правцу како бисмо је даље унапређивали. Још једном желим да у име Града Београда и након ових седам година захвалим свим надлежним службама, државним институцијама, а посебно волонтерима који су дали све од себе те 2014. године и помогли у одбрани од поплава и санирању штете – закључио је градоначелник Радојичић.