четвртак, 10. јун 2021.

Градоначелник Радојичић присуствовао литургији у Вазнесењској цркви

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић позвао је данас пре почетка литургије у Вазнесењској цркви све Београђане и Београђанке да учествују у литији поводом градске славе – Спасовдана. Литургију у Вазнесењској цркви служио је патријарх Порфирије са свештенством Српске православне цркве, а уз бројне Београђане обреду је присуствовао и помоћник градоначелника Андреја Младеновић.

– Користим ову прилику да Београду и свим његовим становницима честитам славу. Данас је леп дан и после више од годину дана борбе са вирусом корона имамо такве статистичке показатеље који нам говоре да можемо да се окупљамо. Током дана бићемо посвећени градској слави, а у 19 часова испред Вазнесењске цркве кренуће литија коју ће предводити патријарх српски Порфирије, и уз мошти Свете Петке, деспота Стефана Лазаревића и изворног барјака Града Београда доћи до Храма Светог Саве. Позивам суграђане да заједно са нама учествују у литији и да се на тај начин помолимо за Београд и Београђане. Да се сетимо свих који су изгубили борбу са вирусом корона и захвалимо свима који су се са нама борили, пре свега медицинским али и свим другим радницима који су се заједнички, организовано борили против ковид инфекције – казао је градоначелник Београда.

Радојичић је истовремено подсетио да би требало да будемо и даље опрезни јер још увек постоје ризици, ипак значајно мањи него у претходном периоду.

– Позивам суграђане да се у литији придржавају мера на које ће их редари све време подсећати, односно да иду у такозваним блоковима и не буду сувише близу једни другима у колони. Наши редари имаће бесплатне маске за све суграђане који их у том тренутку не буду имали, како бисмо смањили сваки ризик од инфекције – рекао је Радојичић.

Говорећи о Спасовдану, Радојичић је изразио задовољство што му је припала та част да ове године буде домаћин градске славе.

– Спасовдан је диван православни празник, а када сте још и домаћин славе, то осећање не можете изразити речима. На барјаку пише „Ко крсно име слави, њему и помаже” и то је порука нашег окупљања и славља. Као што и наше породице славе, тако то чини и Град и још једном користим прилику да свим суграђанима честитам славу и пожелим све најбоље – казао је Радојичић.

Откада је деспот Стефан Лазаревић 1403. године дао Београду статус престонице, у част обнове и напретка Београд је као своју славу узео Вазнесење Господње – Спасовдан.

Стара заветна слава симболично указује на уздизање – вазнесење града из пепела и неуништиву наду и веру у будућност.

Празник Вазнесења Господњег или како је у народу уобичајено Спасовдан један је од десет празника посвећених Христу, спада у покретне празнике и увек пада у четвртак, 40 дана после Васкрса, а десет дана пре Духова.