понедељак, 8. новембар 2021.

План генералне регулације шинских система најважнији документ

План генералне регулације шинских система са елементима детаљне разраде за прву фазу прве линије метро система најважнији је документ по значају за даљи развој Београда, рекао је на данашњој седници Скупштине града главни урбаниста Марко Стојчић. Он је оценио да је ово јединствена прилика за одборнике градске скупштине и појаснио да је Урбанистички завод израдио план, на чему им је честитао, као и свим осталим институцијама које су дале податке или учествовале у изради. 

– Ово је савршен план, без иједне техничке мане. Има за циљ да разреши саобраћајне проблеме у Београду и понуди грађанима висококапацитетни јавни превоз.  Метро систем је један од подсистема, а план садржи и развој БГ воза и трамвајског подсистема, тако да је први пут обједињен читав шински систем у главном граду – истакао је Стојчић. 

План има за обавезу да отвори поједине делове града за инвестиције и да омогући грађанима бољи квалитет живота. 

– Кад је реч о цени, до сада су помињане јефтиније варијанте, односно лака градска железница. Важна разлика јесте удаљеност станица јер нама не треба систем сличан трамвајском, а још важније је то што би такав метро ишао над земљом и морао би да има заштитну зону. То би значило већу буку и ограничења за пешаке – рекао је Стојчић. 

У завршној је фази конкурс за будући изглед метро станица на првој линији. То ће бити, на првом месту, дело српских архитеката, чиме ћемо моћи да се поносимо, закључио је Стојчић.