уторак, 30. новембар 2021.

Радојичић: Сарадња Београда са балканским градовима доприноси иницијативи „Отворени Балкан”

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је други дан Самита Б40 балканских градова у Истанбулу искористио за организовање низа билатералних састанака са градоначелницима градова Балкана. Радојичић се састао са градоначелником Атине Костасом Бакојанисом, градоначелником Солуна Константиносом Зервасом, градоначелницом Сарајева Бењамином Карић, градоначелницом Скопља Данелом Арсовском, градоначелником Подгорице Иваном Вуковићем, градоначелником Котора Владимиром Јокићем и градоначелником Пуле Филипом Зоричићем. 

– Током другог дана Самита Б40 балканских градова у Истанбулу имао сам прилику да се састанем са скоро свим колегама из региона. Сарадња Београда са балканским градовима доприноси иницијативи „Отворени Балкан”. С посебним задовољством истичем садржајан разговор који сам имао са градоначелником Атине Костасом Бакојанисом. На састанку је исказано обострано задовољство због тога што су на овом самиту омогућени услови да се колеге из региона састану, како на панелима тако и на билатералним састанцима. Позвао сам свог колегу из Атине у званичну посету Београду. Циљ је да се на првом следећем радном састанку договоримо око детаља у вези са организацијом манифестација „Дани Београда у Атини” и „Дани Атине у Београду”. Идеја је да на најбољи могући начин искористимо добре билатералне односе, блиску повезаност два народа, пре свега ради стварања бољих привредних и трговинских веза између два града, те ближе сарадње наших привредних комора – истакао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник је додао да би одржавање ових манифестација подразумевало још ближу културну сарадњу, као и организовање спортских активности и такмичења, а да ће појединости у вези са конкретном реализацијом прве манифестације „Дани Београда у Атини” бити договорене колико већ у децембру ове године. 

– Са градоначелником Солуна Константиносом Зервасом је договорена званична посета, јер постоји велики потенцијал за сарадњу између два по величини веома слична града. Већ следеће године организоваћемо заједнички бизнис форум и томе се унапред радујем. Новоименованој, младој колегиници, градоначелници Скопља Данели Арсовској честитао сам на успеху и пожелео срећу у раду. Драго ми је што је градоначелница похвалила наш рад и труд како би квалитет живота грађана Београда био што бољи – казао је Радојичић.

Градоначелница Арсовска је честитала Граду Београду на лидерству у региону када је реч о привлачењу страних инвестиција, реализацији великих развојних и инфраструктурних пројеката. Она је позвала градоначелника Београда у званичну посету Скопљу, са жељом и циљем да се унапреде односи између два града, њихова привредна сарадња и културна размена, као и да фокус што више буде на заједништву и сличностима наших народа. Реализација будућих пројеката ће се конкретизовати током договорених званичних посета једне делегације другој.

Радојичић је споменуо и састанак са градоначелницом Бењамином Карић, колегиницом из Сарајева, на којем је констатовано да сарадњу између два града треба унапредити, те да би требало да тимови оба града раде на организацији међусобне посете. 

– И Сарајево и Београд су имали огроман раст у области туризма пре пандемије вируса корона и то не смемо заборавити. Примећујемо да се тренд тог раста поново полако успоставља. Сигуран сам да ћемо заједничким радом успети да победимо пошаст коју нам је донела ова пандемија и да ћемо наставити да продубљујемо сарадњу свих градова у региону ради побољшања добросуседских односа и добробити свих наших грађана – казао је Радојичић. 

Градоначелник Београда је као врло позитиван сусрет истакао и састанак са градоначелником Подгорице Иваном Вуковићем. Како је Радојичић навео, градоначелник Подгорице је похвалио процесе инвестирања у Београд и инфраструктурне изградње. 

– Колега Вуковић сматра да су искуства Београда драгоцена пре свега у привлачењу страних инвестиција, као и пројекат јавно-приватног партнерства поводом изградње нове депоније у Винчи, због чега ми је посебно драго. Са колегама из Подгорице поделићемо искуства у решавању питања третмана отпадних вода, будући да и они раде пројекат сличан нашем пројекту изградње фабрике отпадних вода у Великом селу – нагласио је Радојичић. 

Радојичић је споменуо и традиционално врло добре односе Београда и Пуле, те да је у сусрету са градоначелником Пуле Филипом Зоричићем исказан обострани интерес за продубљивањем даље сарадње. Први корак у даљој сарадњи јесте и званични позив упућен градоначелнику Београда да са делегацијом посети Пулски фестивал следеће године. 

– Када је реч о сарадњи са градовима на Јадрану, могу да кажем да сам имао и врло користан разговор са колегом из Котора, градоначелником Владимиром Јокићем. Током састанка акценат је био на туризму, значају београдских туриста за Котор, те успостављању још боље сарадње наших туристичких организација. Котор је град побратим са београдском општином Стари град и имамо договор да следећег пролећа организујемо манифестацију „Дани Београда у Котору”, а током јесени или зиме манифестацију „Дани Котора у Београду”. Посебно ми је драго што са овим градом имамо богату културну размену у домену позоришне уметности, јер је Београдско драмско позориште чест гост са својим представама у Котору – закључио је градоначелник Београда.