недеља, 16. јануар 2022.

Весић: Референдумом први пут у историји добијамо потпуно изузимање утицаја политике на избор судија и тужилаца

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је данашњи рефрендум питање да ли ћемо имати независност правосуђа и самостално тужилаштво. Овим променама, додао је, добијамо први пут у историји потпуно изузимање утицаја политике на избор судија и тужилаца.

– Мислим да је то важно за сваког грађанина, као и за власт и опозицију. Више се судије и тужиоци неће бирати у Скупштини, њихова је функција стална, а на тај начин улазимо у ред развијених европских демократија и показујемо да постајемо развијено друштво. Када је био референдум за овај Устав, трајао је два дана и излазност је била 53 одсто. Тада су све релевантне политичке странке биле за промену Устава. Неколико председничких избора није успело јер излазност није прешла 50 одсто, а шта је важније за грађане од тога да се бира председник републике – нагласио је Весић за ТВ Танјуг.

Према његовим речима, излазност нема везе са успехом или неуспехом власти, ово није питање власти, већ како ће наша држава да изгледа. 

– Овде је реч о томе да никада не сме да се деси ситуација када смо имали последњу реформу правосуђа и када је за једну ноћ скоро 900 судија и скоро 200 тужилаца остало без посла. Сада, после промене Устава, то више неће бити могуће – нагласио је Весић.

Ово питање је важно за Србију, навео је Весић и додао да га је суштински јако тешко представити грађанима као нешто због чега би већина њих изашла на референдум. 

– Ово није први пут да на референдумима у Европи и свету имамо овакву излазност. Тако је рецимо било у Алжиру 2020. године када је био референдум о уставним променама и када је изашло 23,7 одсто бирача. На гласању у Порторику о томе да ли ће да постану 51. држава Сједињених Америчких Држава, изашло је 23 одсто бирача, у Северној Македонији су имали животно питање о промени имена земље када је изашло 36,89 одсто бирача. У Бугарској је изашло 20,2 одсто бирача 2013. године када је био референдум о нунклеарним електранама. У Хрватској, када је била у питању дефиниција брака, изашло је 37,8 одсто бирача, у Мађарској, када су биле у питању квоте за мигранте, изашло је 44 одсто бирача. Суштински на референдуме углавном излази мање бирача, осим ако не постоји неко питање које је равно по свом значају парламентарним или председничким изборима. Тако да то није ништа чудно и то смо и могли да очекујемо – рекао је Весић.

Како је нагласио, иза уставних промена стала је стручна јавност, струковна удружења тужлаца и судија, што је велика промена у овој земљи.

– Ово јесте корак напред. Сада је одузета могућност парламентарној већини да одлучује ко ће бити судија, већ се о томе одлучује ван парламента. Ми смо данас добили боље решење него претходно. Да ли је оно идеално, то ће време показати, али је боље јер је битно смањен утицај политике на правосуђе и то је чињеница – поручио је Весић.